nieuws

16 apr 2018, 12:12

Tweede Kamer debatteert dinsdag over herindeling Haren en Groningen

Tweede Kamer debatteert dinsdag over herindeling Haren en Groningen

De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de voorgenomen herindeling van de gemeente Haren. De provincie Groningen wil dat Haren fuseert met Groningen en Ten Boer. De inwoners van Haren willen dat alleen niet. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Al vijf jaar wordt er gediscussieerd over de fusie. De Harenaars willen graag zelfstandig blijven, maar volgens de provincie Groningen is de gemeente financieel niet sterk genoeg. Zij adviseren de Tweede Kamer dan ook om in te stemmen met de herindeling. Ook minister Ollongren wil dat Haren fuseert.

De Harenaars hopen nu op een serieus debat in de Tweede Kamer. Tijdens een werkbezoek van Kamerleden lieten ze al hun argumenten horen. Uiteindelijk is er zelfs een financieel plan gemaakt, dat op goedkeuring kan rekenen van het Centrum van Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden. Die stellen dat de financiële positie van Haren alleen niet genoeg reden mag zijn voor een herindeling.

De Kamerleden hebben al vragen gesteld aan minister Ollongren. Die stelt alsnog dat Haren geen duurzaam toekomstperspectief heeft en dat er onzekerheid is over de maatregelen die de gemeente heeft genomen. De Harenaars vinden dat ze die antwoorden geeft op basis van onvolledige gegevens. Het wordt dinsdag afwachten waar de Kamerleden mee komen.

De Tweede Kamer moet uiteindelijk de plannen van minister Ollongren voor de herindeling bekrachtigen.