nieuws

12 jun 2008, 08:08

Tweede Kamer heeft het door: vergadering verplaatst naar Groningen

Ze beginnen het een klein beetje te leren in de Tweede Kamer: voor slimme besluiten moet je in Groningen zijn. Of dat de ware reden is, weten we niet zeker. Maar feit is wel dat de Tweede Kamer aanstaande maandag een vergadering in Groningen gaat beleggen, zo laat een woordvoerder weten. We zullen nog maar even afwachten hoeveel Kamerleden hier daadwerkelijk, naar toe komen. Maar een vergadering van de Kamer over Europa is echt gepland aan de Coehoornsingel.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Tweede Kamer debatteert komende maandagavond 16 juni vanaf 18.00 uur in de Remonstrantse Kerk aan de Coehoornsingel in Groningen over de toekomst van Europa. Daarnaast geven de Tweede Kamerleden uitleg over de het nieuwe Verdrag voor de Europese Unie. De bijeenkomst duurt tot 23.00 uur.

Naast Groningen gaan de Tweede Kamerleden ook in Eindhoven, Apeldoorn en Den Haag met belangstellenden in debat. Deze debatten zijn een vervolg op de inspraakbijeenkomsten die in juni 2007 in dezelfde steden plaats hebben gevonden.

In Groningen kunnen maximaal 150 belangstellenden aanwezig zijn. Wel moeten belangstellenden zich vooraf aanmelden via de website www.tweedekamer.nl/europa-eenstapverder. Op deze site is meer informatie beschikbaar over onder andere de deelnemende Kamerleden.

Luisteren
In de Tweede Kamer houdt de commissie voor Europese Zaken zich bezig met het hele werkterrein van de Europese Unie (EU). Kamerleden uit die commissie gingen een jaar geleden de regio’s in om te luisteren. Niet naar vertegenwoordigers van de vertegenwoordigers, zoals Harm-Evert Waalkens, voorzitter van de commissie voor Europese Zaken toen zei. Maar gewoon mensen die een mening hebben. “We komen om te luisteren.”

Terug
Nu komen de Kamerleden terug naar diezelfde plaatsen. Harm-Evert Waalkens: “Om te vertellen wat we gedaan hebben met de opmerkingen en meningen van vorig jaar. Want luisteren is een ding, er iets mee doen is een tweede. Mijn collega ’s en ik komen ons verantwoorden. En we gaan met het publiek in debat over hoe het nu verder moet met Europa.” Behalve Waalkens, zullen ook zijn collega's Ormel (CDA), Blom( PvdA), Van Bommel (SP), Ten Broeke (VVD), De Roon (PVV) en Wiegman (CU) naar Groningen afreizen.

De afgelopen jaren is de Europese Unie gegroeid naar 27 lidstaten. Om de Europese Unie goed te laten werken zijn in het najaar in Lissabon nieuwe afspraken gemaakt. Bijvoorbeeld over wie waarover beslist, de EU of haar lidstaten? En waar de EU bevoegd is, hoe moet dan worden besloten met unanimiteit of met meerderheid? En moeten het Europese Parlement en de nationale parlementen hierbij worden betrokken?

 

Aanmelden voor het debat is nog steeds mogelijk.