nieuws

16 okt 2002, 00:12

Twee jaar voor miljoenenoplichters

Twee miljoenenoplichters uit Veendam moeten voor twee jaar de gevangenis in. Daarnaast krijgen ze een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden met een proeftijd van twee jaar. De rechtbank in Groningen achtte dinsdagmiddag bewezen dat de mannen zich schuldig hebben gemaakt aan oplichting, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. De straf was conform de eis van het openbaar ministerie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Erik T. en Harold T. lichtten tussen 1991 en 1997 tientallen bedrijven op door het versturen van zogeheten spooknota’s, rekeningen voor nooit of in kleine oplage in marginale bladen geplaatst reclamewerk. Shell Nederland Chemie BV was het grootste slachtoffer van de twee oplichters. De onderneming ging voor ruim een miljoen euro het schip in, doordat de multinational veel geld betaalde voor niet of amper uitgevoerd advertentiewerk. Het duo werd in de kraag gegrepen na onderzoek van de FIOD.
De rechtbank vond dat de verdachten op geraffineerde wijze te werk waren gegaan. Het werd de twee mannen zwaar aangerekend dat ze geen blijk ervan gaven dat hun methodiek niet deugde. De verdachten startten zelfs een stichting tegen acquisitiefraude, de Stichting Gedupeerden Agressieve Advertentieverkopers (SGAA) en dreigden slachtoffers met rechtszaken en incassobureau’s. Wel was er volgens de rechtbank sprake van ‘een zekere nonchalance’ bij sommige opdrachtgevers.
Het openbaar ministerie verklaarde ‘zeer blij’ te zijn met de uitspraak van de rechtbank. ,,De rechtbank tilde zwaar aan de wijze waarop beide heren gefraudeerd hebben. Ze deden zich voor als nette mannen en hebben zo het geld uit de zakken van veel mensen geklopt”, aldus persofficier M. Weel.
Shell werd niet-ontvankelijk in de vordering op het duo. De rechtbank vond de berekening van de schade te ingewikkeld en verwees de onderneming daarom door naar de burgerlijke rechter. Een tweetal kleine vorderingen werd wel toegewezen. Op de bankrekeningen van het oplichters is beslag gelegd.