nieuws

10 jun 2008, 14:02

Twaalf jaar cel voor echtgenoot Gonda Smit

De rechtbank in Groningen heeft dinsdag Reiner S. veroordeeld tot 12 jaar celstraf wegens het doodslaan van zijn echtgenote Gonda Smit in 1996.*

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

S. heeft volgens de rechtbank zijn vrouw op 11 december 1996 in hun woning aan de Hoofdstraat in Hoogezand gedood door haar met een voorwerp achter op het hoofd te slaan. Vervolgens stak hij de woning in brand.

Reconstructie van de brand en een door de politie samengestelde tijdslijn toonden aan dat S. bij de woning aanwezig was op het moment dat de brand ontstond. Verder blijkt uit sectie op het lichaam van het slachtoffer dat zij al was overleden aan haar verwondingen voordat de brand uitbrak.

Volgens de rechter heeft S. zijn vrouw, na haar eerst te hebben doodgeslagen, besprenkeld met benzine. Om de sporen van geweld te wissen stak hij vervolgens de woning in brand. Daarnaast zou S. niet beschikken over een deugdelijk alibi.

Aanleiding voor het misdrijf vormde de onverwachte ontmoeting die S. die ochtend met zijn vrouw had in het casino in Groningen, waar zij de gokverslaving van haar man hekelde.

Het Openbaar Ministerie eiste eerder 15 jaar cel. Vanwege het forse tijdsverloop legde de rechtbank een zwaardere straf op.