nieuws

07 okt 2002, 00:12

Turkse gemeenschap Hoogezand ‘voelt zich vernederd door publiciteit’’

Leden van de Turkse gemeenschap in Hoogezand-Sappemeer zeggen zich vernederd te voelen door de publiciteit rond de zaak van de groepsverkrachting in Hoogezand. Volgens hen is er in de publiciteit te snel vanuit gegaan dat Turkse jongeren verantwoordelijk zouden zijn voor een groepsverkrachting van een 13-jarig meisje, terwijl er geen bewijs is dat dat inderdaad het geval is.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘’We voelen ons vernederd want we worden als verkrachters gezien. Op mijn werk kijken mijn collega’s me met een scheef gezicht aan. Het is best mogelijk dat het verhaal klopt. Maar er is niks bevestigd, er is geen bewijs’, zo zegt E. Macik. Hij is oud-voorzitter van de Turkse culturele vereniging in Hoogezand.
Hij is samen met andere leden van deze gemeenschap naar het gebouw van de Turks culturele vereniging in Hoogzand aan de Spoorstraat gekomen. Er is sprake van gelatenheid en ongeloof bij de aanwezigen. Sommigen zeggen bang te zijn voor repressailles en oplopende spanningen tussen bevolkingsgroepen naar aanleiding van de mogelijke groepsverkrachting.
De Turkse gemeenschap in Hoogezand-Sappemeer bestaat uit ongeveer 1500 mensen. Volgens Macik is er geen sprake van spanningen tussen etnische gemeenschappen. ‘Wij hebben ook goede contacten met de Marokkaanse gemeenschap’. Secretaris O.Oral van de Turkse vereniging in Hoogezand laat weten dat hij zeer tevreden is over het gesprek dat hij zojuist heeft gevoerd met de burgemeester. Het bestuur van de vereniging beraadt zich op de situatie en hoopt vrijdagavond een persverklaring uit te geven met een reactie op de situatie.