nieuws

28 nov 2002, 00:12

Turkse gemeenschap Hoogezand dient klacht in tegen Telegraaf

De Turkse gemeenschap Hoogezand en het anti discriminatiebureau Friesland hebben bij de Raad voor de Journalistiek een klacht ingediend tegen dagblad De Telegraaf. Dat heeft een woordvoerder van de Raad woensdag bevestigd. De klagers willen dat de Raad een oordeel velt over de berichtgeving in de krant over een vermeende Turkse groepsverkrachting in Hoogezand.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een meisje van 13 verklaarde begin oktober tegenover de politie in Hoogezand te zijn verkracht door acht Turkse mannen. Zij zouden haar, na brand gesticht te hebben, gekneveld in de woning van haar ouders hebben achtergelaten. Ze trok later echter haar verklaring weer in. De zaak trok grote aandacht in de landelijke media.
,,De meeste media zijn niet zorgvuldig met de zaak omgesprongen, maar De Telegraaf is de enige die echt over de schreef is gegaan’’, stelt woordvoerder J. Kuitert van het anti discriminatiebureau Friesland. De krant publiceerde op 4 oktober een interview met de moeder van het meisje en bracht haar uitspraken als feiten. Op de voorpagina kopte de krant letterlijk: ‘Turkse jongens laten scholiere in brandende woning achter’.
,,De andere media hebben consequent de bron van het verhaal erbij genoemd’’, aldus Kuitert. ,,De Telegraaf presenteerde het echter als onweerlegbare feiten. Om over de stigmatiserende teneur van de tekst nog maar te zwijgen.’’ De klagers verwijten de krant laster, smaad en aanzet tot vreemdelingenhaat. De klacht werd overigens al ingediend vóórdat bleek dat het meisje het hele verhaal had verzonnen.
De Raad behandelt de zaak vermoedelijk begin 2003. Jaarlijks worden er enkele tientallen klachten bij het orgaan ingediend. Gemiddeld wordt een kwart daarvan onvoorwaardelijk gegrond verklaard.