nieuws

13 jul 2000, 00:12

Trouwste fans geloven niet in ‘laatste Nederlandse concert’ Tina Turner

De echte fans willen er nog niet aan. Afscheid van Tina? ‘Ze is al tien jaar bezig afscheid te nemen’, meent Elle Denneman, voorzitter van de Internationale Tina Turner Fanclub.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Denneman bezocht tot dusverre vier concerten van de Amerikaanse tak van de afscheidstoer en zal uiteindelijk dertien van de zesentwintig concerten in Europa meemaken. ‘In 1990 werd ook gezegd dat het de laatste toer zou zijn. Maar je ziet dat ze er nog zo veel zin in heeft, die zien we wel weer terug’. Maar toch: volgens plan zal de Amerikaanse diva volgende week dinsdag Groningen aandoen voor een afscheidsshow in ons land. De trouwste fans zullen van ver komen om dit mee te maken.
Tina Turner, zestig jaar oud, is nog immer razend populair. In de Verenigde Staten en Engeland vliegt haar nieuwe plaat in grote aantallen over de toonbank en zijn alle concerten later in het jaar uitverkocht. Voor het Nederlandse concert op de Drafbaan Groningen zijn sinds maandag geen kaarten meer te krijgen. Maandag werden de laatste van de 65.000 kaartjes verkocht.
Denneman is sinds tien jaar voorzitter van de fanclub, die ze zelf oprichtte. ‘En al de helft van mijn leven fan’, voegt ze daaraan toe. Ze zal maar net op tijd terug zijn om het concert in Groningen te halen. In de dagen ervoor is ze in Engeland. Daar bezoekt ze alvast de Britse shows van de legendarische Anna Mae Bullock, de naam waarmee Turner in 1939 geboren werd. Ze arriveert pas op de dag zelf in Groningen. In tegenstelling tot een grote groep andere Tina-fans, die een muzikaal feestje zullen bouwen op een Groningse camping.
‘Eigenlijk is het niet zo gek dat ze ermee ophoudt na al die jaren. Maar voor mij geldt toch: eerst zien en dan geloven. Wij als fans denken dat ze weer terugkomt. Wie op zo’n enthousiaste manier een show van bijna twee uur non-stop neerzet zie ik niet stoppen,’ hoopt Denneman. De voorzitter van de Tina Turner Fanclub deelt de mening van popcritici niet, dat Turner haar oude R&B-roots verwaarloost en tegenwoordig een te popgericht repertoire zingt. ‘De nieuwe CD is een van de betere sinds de CD ‘Break every rule’ uit 1986’, stelt ze zelfs. ‘Vooral de ballads vind ik sterk’.
Inmiddels is in de stad Groningen de Tina-koorts hevig losgebarsten. De fans leven naar de show toe, kranten tellen de dagen af en geven alle denkbare informatie. De lokale overheden treffen volop voorbereidingen voor de grote stroom mensen die volgende dinsdag de Drafbaan zal betreden. De Groningse stadswijken Laanhuizen, de Grunobuurt en de Corpus den Hoornbuurt zijn op de concertdag zelfs tijdelijk afgesloten voor niet-bewoners. Tina verlaat het Hollandse publiek zeker niet in stilte.