nieuws

29 jul 2008, 10:10

Trouwen weer helemaal ‘in’ in Groningen

Trouwen wint weer aan populariteit in Groningen. De gemeente meldt zojuist een enorme stijging in populariteit van het aantal huwelijken in de stad.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Informatie en Administratie (DIA). In het eerste halfjaar van 2008 traden in de gemeente Groningen 295 stellen in het huwelijk. Dat betekent een forse stijging in vergelijking met het eerste halfjaar van 2007. Toen werden in de stad 222 paren in de echt verbonden. De belangstelling voor het geregistreerd partnerschap neemt juist af. In de eerste zes maanden van dit jaar sloten 40 stellen een partnerschap. In de eerste helft van 2007 gebeurde dit nog 65 keer. Het is nog niet duidelijk of hier sprake is van een structurele trend.

Hoewel het Stadhuis als trouwlocatie het meest in trek blijft, neemt ook het aantal huwelijken op andere plekken toe. Dat komt mede door de verbeterde voorlichting over het onderwerp. Zo opende de gemeente de speciale website www.groningen.nl/huwelijk waarop een film en een fotoflash over de trouwlocaties te bekijken zijn.

Traditioneel trouwen de meeste mensen in het Stadhuis. Hier gaven 218 stellen elkaar het jawoord in de eerste zes maanden van 2008. In dezelfde periode over 2007 kwam dit 183 keer voor. De populariteit van de Stefanuskerk in Noorddijk neemt toe. In de eerste helft van 2008 trouwden hier 27 stellen. In dezelfde periode van 2007 vonden hier 20 huwelijken plaats. De Martinikerk is met 13 huwelijken qua populariteit de derde trouwlocatie van de stad. In de Coendersborg beloofden in de eerste helft van 2008 9 stellen elkaar eeuwige trouw

Verder stapten in zowel het Noordelijk Scheepvaartmuseum als in de der Aa-kerk vier koppels in het huwelijksbootje. Drie stellen kozen in de eerste zes maanden van 2008 voor de Stadsschouwburg. Tot slot wisselden twee bruidsparen ringen uit in het Groninger Museum. In de overige gevallen werd het huwelijk op een andere plaats voltrokken door bijvoorbeeld ziekte of gevangenschap.