nieuws

04 aug 2009, 08:08

Tropische vogels in trek bij dieven Oost-Groningen

Houders van tropische vogels in het Oosten van de provincie Groningen zijn in de maand juli getroffen door een serie diefstallen. Dat meldt de politie Groningen. Tot nu toe zijn in er zes gevallen bekend waarbij inbrekers tropische vogels uit de volières wisten mee te nemen. De dieven stelen vooral vogels die door importverboden wegens de vogelgriep aanzienlijk in waarde zijn gestegen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de politie wisten de dieven precies op welke plekken ze moesten zijn voor bepaalde dure vogels. De gegevens van vogelhouders zijn vaak te vinden in de catalogi van tentoonstellingen of op handelsplaatsen op internet. Ook heeft de politie een vermoeden dat inbrekers gebruik maken van Google Earth om de omgeving te verkennen. Omdat de inbraken in het midden van de nacht plaatsvinden, is het voor de politie lastig om de daders op te sporen.

De dieven gaan specifiek voor bepaalde vogelsoorten die op de markt veel geld opbrengen. Vooral papegaaien, speciale soorten vinken en sijsjes zijn in trek bij de vogeldieven. Volgens de Nederlandse Bond voor Vogelliefhebbers kunnen bepaalde soorten papegaaien tussen de driehonderd en achthonderd euro per stuk opleveren. Vooral Afrikaanse vogels zijn op dit moment in trek vanwege een importverbod.