nieuws

05 okt 2009, 20:08

‘Troosteloze Oost-Duitse architectuur voor Groningse wijk Vinkhuizen’

Groningen heeft tot nu een gelukkige hand gehad in de keuze van hoogbouw en werd fraaie architectuur gerealiseerd. Maar in de wijk Vinkhuizen dreigt het goed mis te gaan. In plaats van opnieuw voor een hartveroverend ontwerp is deze keer gekozen voor een soort Oost-Duitse architectuur. Dat althans vinden bewoners van de wijk Vinkhuizen. De make-over van de Groningse wijk Vinkhuizen wordt volgens hen teniet gedaan door kortzichtigheid en wansmaak, vinden bewoners van de wijk.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Deze bewoners van de wijk hebben zich verenigd in het comité ‘Vinkhuizers in Actie!’, Het comite met woningcorporatie Lefier om
tafel om de bouw van een in haar ogen ‘wanstaltig’ gebouw tegenhouden; de Olivija-flat van Van Dam & Partners architecten.

‘Er is jarenlang gewerkt om het imago van de Groningse wijk Vinkhuizen weer een beetje op te poetsen. Vooral de Siersteenlaan, die jarenlang voor veel overlast zorgde, is aangepakt. Een nieuw winkelcentrum, hoogstaande
architectuur en een brede groenstrook hebben de wijk mooier en leefbaarder gemaakt. Door de bouw van de Olivija-flat op de hoek van de Siersteenlaan en de Kwartsstraat dreigt de hele make-over teniet worden gedaan’.
Dat stelt Jolanda Salomons, woordvoerder van Vinkhuizers in Actie! en bewoner van een woning aan de Kwartstraat.

Wat de sluitsteen van de Siersteenlaan moest worden, lijkt meer van de ‘Oostduitse Plattenbau’ weg te hebben, aldus Salomons. “De kwalitatieve uitstraling die je mag verwachten aan de entree van de wijk is ver te zoeken. Met haar troosteloze groengrauwe kleur valt het complex uit de toon met de omringende bebouwing – die allemaal in rood en antraciettinten is gesteld. Niet alleen qua vorm, maar ook qua massa heeft de architect absoluut niet over de omgeving nagedacht. En deze contextuele inpassing is
nou net het belangrijkste in de stadsvernieuwing.”

De architect lijkt als opdracht meegekregen te hebben zoveel mogelijk woningen op een minimaal oppervlak te realiseren. Door letterlijk alle grenzen van het bestemmingsplan op te zoeken, creëert hij hier 52 woningen op een kavel ter grootte van de 10 huizen die er zijn net pal naast zijn gebouwd. “Je kunt je voorstellen wat dat voor de kwaliteit van de appartementen betekent. Met hun 75 m2 voldoen ze niet aan de huidige woonwensen van de consument. De meeste appartementen hebben maar aan 1
zijde ramen, waardoor ze de wettelijke minimale lichtinval maar net halen. Bedenk daarbij dat de helft van de appartementen ook nog eens op het noorden is georiënteerd, dan begrijp je dat die toekomstige bewoners te maken krijgen met een donker huis en enorme energielasten.”

Salomons pleit ervoor dat woningcorporatie Lefier en Van Dam architecten nog eens kritisch naar hun ontwerp kijken. “Als deze appartementen niet verkocht worden gaat dat ten koste van de leefbaarheid van Vinkhuizen. En dat kan deze wijk, die net een beetje opkrabbelt uit haar situatie, nu niet gebruiken.”

Meer informatie: www.vinkhuizersinactie.nl