nieuws

24 jul 2002, 00:12

Trombosepatiënt hoeft niet meer naar ziekenhuis

Een nieuwe thuistest voor trombosepatiënten blijkt goede resultaten te oogsten. Dankzij de thuistest hoeft een aantal trombosepatiënten niet langer naar het ziekenhuis om bloed te prikken. Ze kunnen thuis met een apparaatje de stollingstijd van hun bloed meten, om de dosering van de medicijnen vast te stellen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vijftig patiënten van de Trombosedienst Groningen hebben de thuistest het afgelopen jaar uitgeprobeerd. De resultaten lijken gunstig, slechts twee proefpersonen haakten af omdat ze zich onzeker voelden. Daarom gaan vanaf volgende maand meer mensen met de thuistest aan de slag. Het is de bedoeling dat uiteindelijk zo’n tien procent van de elfduizend patiënten van de Groninger Trombosedienst van de thuistest gebruik zullen maken.
De test is echter niet geschikt voor alle trombosepatiënten. Het gaat om de patiënten die langdurig anti-stollingsmiddelen nodig hebben. De patiënten moeten niet bang zijn om zichzelf te prikken. Ook moeten ze de verantwoordelijkheid willen dragen voor de aanpassing van hun eigen medicatie.
Om in aanmerking te komen voor het meetapparaatje moeten trombosepatiënten twee ochtenden lang een cursus volgen. Nadat ze geslaagd zijn voor een afsluitende toets krijgen ze ten slotte een certificaat, waarmee ze in aanmerking komen voor de meetapparatuur. Het apparaatje, dat duizend euro kost, krijgen ze in bruikleen. De overige kosten worden vergoed door de zorgverzekeraar.