nieuws

04 mrt 2011, 10:10

Traumaheli UMCG start proefvluchten

De traumahelikopter van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) start aankomende maandag in de avonduren met oefenvluchten vanaf het dak van het ziekenhuis. Dat meldde het UMCG vrijdag. Een maand lang zal er iedere avond worden gevlogen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Groningse traumaheli mocht sinds november vorig jaar niet meer ’s nachts vliegen omdat de toestellen na de inzet, uit veiligheidsoverwegingen, niet meer in de nacht op het dak van ziekenhuis mochten landen. Medio februari besloot staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur) de nachtvluchten weer toe te staan omdat uit onderzoek was gebleken dat de veiligheid niet in het geding was.

Piloten, artsen en verpleegkundigen van het Mobiel Medisch Team (MMT) van het UMCG hebben afgelopen maand een speciale training gevolgd op vliegveld Lelystad. Tijdens de dertig vluchten die voor maart op de agenda staan, kan het MMT oefenen met nachtkijkers en speciale navigatieapparatuur om te kunnen zien waar veilig geland kan worden. Per avond wordt er vanaf het dak een keer geland en een keer opgestegen. De vluchten, waarbij gevlogen wordt boven militair oefengebied de Marnewaard, duren tot uiterlijk 22.00 uur. Omwonenden van het UMCG zijn inmiddels over de vluchten geïnformeerd.

Tijdens de oefenvluchten is er uit voorzorg in het UMCG een tweede MMT-team paraat. Dit team rukt dan uit met een speciaal uitgeruste MMT-ambulance.

Het UMCG zoekt nog naar een nieuwe, definitieve standplaats voor de traumaheli. De voorkeur gaat uit naar een meer centrale plek in het Noorden, zodat de heli bij calamiteiten buiten Groningen sneller ter plaatse kan zijn. Het helidak op het UMCG blijft dan wel in gebruik om patiënten zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te kunnen brengen.