nieuws

11 nov 2010, 09:09

Tram naar Groningen: Provinciale Staten beginnen te twijfelen

De spanning stijgt rond een van de meest ingrijpende infrastructuur-projecten van de komende tien jaar: de komst van een tram naar Groningen. Gistermiddag bleek dat er in Provinciale Staten twijfel is ontstaan over de financiële haalbaarheid van het project. De vraag is niet of er een tram in Groningen moet komen. Maar wel of een kleine, slanke stadstram goed genoeg is. Of dat we financieel gezien even moeten doorbijten en moeten kiezen voor een duurdere, bredere en loggere tram, die niet alleen geschikt is voor de binnenstad maar die meteen door kan rijden naar plaatsen in de regio zoals Hoogezand, Winsum of Zuidhorn.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Provinciale Staten bleken gistermiddag zeer kritisch over de komst van de Regiotram, omdat de financiering voor het regionale gedeelte nog lang niet rond is.


Het meest ver ging de fractie van de ChristenUnie die vindt dat het project niet door kan gaan als de aanleg van de tram duurder wordt dan de 307 miljoen die ervoor gereserveerd is.


Maar ook de SP, D66, VVD en de Partij voor het Noorden bleken kritisch. Ze pleitten voor extra onderzoek naar de risico's. De provincie betaalt nu al een deel van de ontwikkeling, maar de tram maar rijdt eerst alleen in de stad.


Gedeputeerde Jager
Volgens CDA gedeputeerde Marc Jager zijn er weliswaar onzekerheden, maar is er weinig risico dat de kosten uit de hand lopen. Hij verwacht dat de tram in 2020 wel degelijk de regio in kan, met extra Rijkssteun. Volgens Jager is de regiotram is van nationaal belang en daarom moet het Rijk extra bijdragen in de kosten, vindt vervoersgedeputeerde Marc Jager.

De tram zorgt voor minder verkeer op de rijkswegen, wat weer zorgt voor minder onderhoud en minder toezicht, zo betoogde hij.
Provinciale Staten nemen op 7 december een eerste beslissing over het doorgaan met de regiotram.

Karin Dekker


Overigens is het wat ongelukkig dat Stad en Ommeland het in een andere belangrijke kwestie niet met elkaar eens zijn. De provincie Groningen wil graag een nieuwe weg aanleggen rond Winsum. De gemeente Groningen wil daar niet aan meewerken omdat dat ten koste gaat van een beschermd landschap.


Dat betekent dat er nu de situatie dreigt te ontstaan waarin gedeputeerde Marc Jager van het CDA de Regiotram  - de politieke love baby van GroenLinks wethouder Karin Dekker - moet zien te redden, terwijl de gemeente Groningen het provinciale plan voor een nieuwe weg tegen houdt.