nieuws

12 nov 2008, 14:02

Tot negen jaar celstraf in Groningse hiv-zaak

De rechtbank in Groningen heeft Peter M., hoofdverdachte in de Groningse hiv-zaak veroordeeld tot 9 jaar celstraf. Hans J. kreeg 5 jaar celstraf opgelegd. Wim D., partner van M., moet volgens de rechtbank 18 maanden zitten. Het Openbaar Ministerie eiste eerder straffen tot 15 jaar celstraf.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

M. en J. hebben volgens de rechter vijf van de veertien slachtoffers geprobeerd te besmetten met hiv, door ze via injectienaalden besmet bloed toe te dienen. ,,De twee tonen een gebrek aan respect voor de integriteit van het menselijk lichaam. Hoewel ze wisten wat de verstrekkende gevolgen zijn van een hiv-besmetting, hebben ze meerdere keren een poging gedaan anderen te besmetten'', oordeelde hij.

Volgens justitie zouden de 49-jarige Peter M. uit Scharmer, zijn 48-jarige partner Wim D. en 39-jarige Hans J. uit Groningen in drie jaar tijd meerdere homoseksuele mannen met drugs te hebben gedrogeerd om ze vervolgens seksueel te misbruiken. Ook beschuldigde de aanklager de drie van het injecteren van slachtoffers met hiv-besmet bloed.

Volgens de rechter is van opzet op het besmetten door onveilige seks van de in totaal veertien slachtoffers geen sprake. ,,Het doel van de feesten was het hebben van seks, niet het besmetten van anderen met hiv. Daarnaast zagen niet alleen de verdachten, maar ook de slachtoffers en andere bezoekers af van het gebruik van condooms'', aldus de rechter.

Wel blijkt volgens de rechtbank uit de verklaringen van Peter M. en Hans J. dat zij bewust enkele van de slachtoffers hebben geïnjecteerd met hiv-bloed, maar kan niet worden uitgesloten dat de slachtoffers op dat moment de hiv-besmetting hebben opgelopen. Daarom kan volgens de rechter alleen worden gesproken van een poging tot zware mishandeling. Wim D. was volgens de rechter niet betrokken bij de injecties en ook niet op de hoogte van de plannen van de andere twee verdachten.

Hoewel slachtoffers zeggen op de feesten te zijn gedrogeerd met GHB, kan dat volgens de rechter niet worden bewezen. ,,De klachten van geheugenverlies kunnen ook zijn veroorzaakt door het gebruik van xtc en alcohol. Daarnaast is niet uit te sluiten dat de verklaringen zijn gedaan onder invloed van berichtgeving in de media en gesprekken die de aangevers onderling hebben gevoerd'', aldus de rechter. Seksueel misbruik onder invloed van GHB kan daarom volgens de rechtbank niet worden bewezen.