nieuws

28 feb 2003, 00:12

Topstukken uit Nederlandse collecties in Centrum Beeldende Kunst Groningen

Tot en met 13 april brengt het Centrum Beeldende Kunst Groningen de tentoonstelling Zonder Twijfel, topstukken. Te zien zijn werken uit diverse Nederlandse collecties van: Tiong Ang, Eva Besnyö, Desiree Dolron, Rosemin Hendriks, Tjibbe Hooghiemstra, Hella Jongerius, John Körmeling, Lucassen, Karel Martens, Pepijn Provily, Gerrit Rietveld, Joost Swarte, Martin Tissing en Piet Zwart. Op 20 maart verzorgt Joost Swarte een lezing in Academie Minerva.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de tentoonstelling is geen ruimte voor barokke versiering of wilde expressie. Het gaat om de weelde die er in soberheid schuilt, staat in de begeleidende tekst van Jurriaan Benschop. Die sobere stijl is een kwaliteit en toont een mentaliteit die we niet alleen in oudere kunst, maar ook tegenwoordig terugzien. Uit de eerste helft van de vorige eeuw zijn er meubels en maquettes van Gerrit Rietveld, foto's van Eva Besnyö en foto's en drukwerk van Piet Zwart. Deze vertegenwoordigers van het modernisme met hun sobere vormentaal worden samen gepresenteerd met hedendaagse kunstenaars. Zoals werken op papier van Lucassen en Tjibbe Hooghiemstra, videowerk van Tiong Ang, een tekening van Rosemin Hendriks en foto's van Desiree Dolron en Pepijn Provily. De vormentaal is ook terug te herkennen in toegepaste en meer conceptuele kunst, zoals de rubberen wastafel van Hella Jongerius, telefoonkaarten van Karel Martens, stripboeken van Joost Swarte en een pakje sigaretten van John Körmeling.
Tentoonstellingscoördinator en kunstenaar Hans Boer maakt al vijftien jaar tentoonstellingen voor het CBK Groningen. Met de door hem persoonlijk samengestelde tentoonstelling Zonder Twijfel neemt hij afscheid.