nieuws

08 nov 2007, 14:02

Topmannen verdacht van miljoenenfraude

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt vijf topmanagers uit de betonindustrie. Zij worden ervan verdacht Ballast Nedam en de NDC Groep uit Nieuwegein voor miljoenen euro's te hebben opgelicht.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Door valse belastingaangiften, gesjoemel met aandelen bij overnames en valse facturen wisten de vijf jarenlang grote bedragen in eigen zak te steken. Dat heeft het OM donderdag bekendgemaakt tijdens een regiezitting voor de fraudekamer van de rechtbank in Groningen.

Een van hen is de 68-jarige Peter F., die tot 2002 directeur was van de divisie Industrie en Toelevering van bouwbedrijf Ballast Nedam. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte van enkele facturen. Ook liet hij, samen met andere verdachten, zijn bedrijf bij overnames te duur inkopen, om het verschil tussen de werkelijke prijs en inkoopprijs in eigen zak te steken. Ballast Nedam is een civiele procedure tegen de ex-directeur gestart om het geld terug te halen. Om hoeveel geld het precies gaat, wil het bedrijf niet bekend maken.

De 63-jarige Eke Jan W. en 71-jarige Robert W. worden beschuldigd van oplichting. De twee zouden de NDC Groep geld hebben afgenomen, door de onderneming in 2001 te veel te laten betalen voor de overname van de Fernhout Groep.

De strafvervolging tegen de 63-jarige Ton de G. is gestaakt, vanwege diens slechte gezondheid. Wel heeft hij volgens het OM een aanzienlijk geldbedrag aan de Belastingdienst betaald. Zijn zoon, 39-jarige Anthonie de G., wordt in de zaak verdacht van het doen van valse aangifte voor de vennootschapsbelasting.

De rechtbank verwacht de zaak in maart 2008 inhoudelijk te kunnen behandelen.