nieuws

13 dec 2010, 21:09

Top- figuratieve schilderkunst geschonken aan Museum Eelde

Museum de Buitenplaats in Eelde is langzamerhand het belangrijkste museum voor figuratieve kunst van Nederland aan het worden. De afgelopen weken is de kunstcollectie van dit museum verrijkt met maar liefst ongeveer 150 kunstwerken die laten zien dat ook in deze tijd van abstracte kunst of ‘installaties’ er ook nog gewoon mensen zijn die nog schitterend kunnen schilderen. De schenking betreft werken van o.a. Matthijs Röling, Pieter Pander, Rein Pol, Gooitzen de Jong en Jan Steen. Het grote aantal is vooral te danken aan twee omvangrijke nalatenschappen, te weten die van oud-exposanten Dorothé van Driel en Michael Reynolds.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De vorige keer dat het Museum tientallen schenkingen tegelijk ontving, was bij de viering van zijn 12,5 jarig bestaan samen met alle nog in leven zijnde ongeveer 150 exposanten (toen ong. 70 werken).

De hoogste aanwinst is Jan Steens ‘Hemelvaart’ (6,5 m), die Henk en Lineke Koop het Museum schonken bij de directeurswisseling, overigens vlak nadat zij Lotta Blokkers sculptuur ‘Atlas’ voor het Museum aankochten.

Het jongste doek (eind 2010) komt pas van de ezel: Pieter Panders meesterlijke portret van Matthijs Röling. Hierbij deed ook de schilder zelf een grote schenking.

Filip Foundation en Michael Reynolds

De in aantal meest omvangrijke schenkingen (tussen de 50-100 kunstwerken!) komen zoals gezegd van Stichting Dorothé van Driel en de Filip Foundation. De Stichting verdeelt in goed overleg met het Singer Museum, De Fundatie en De Buitenplaats het werk van Dorothé over deze drie musea.
De Filip Foundation voert de laatste wens uit van exposant Michael Reynolds, wiens artistieke nalatenschap naar musea gaat in de landen waar hij werkte: Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Italië. In Nederland werd Museum De Buitenplaats verkoren als te begunstigen museum.
 

Michael Reynolds Michael Reynolds