nieuws

04 dec 2007, 11:11

Tom-Tom’s doen inbraak statistieken in Groningen weer stijgen

De komst van navigatiesystemen in de autobranche zorgt voor een stijging van het aantal auto-inbraken in Groningen en Haren. Dit blijkt uit een recente analyse van de inbraken in auto’s van het afgelopen jaar. De politie waarschuwt daarom eigenaren voor dit nieuwe fenomeen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Aan de ene kant blijkt uit een prognose dat het aantal auto-inbraken in 2007 in vergelijking met 2006 waarschijnlijk zal gaan dalen. Aan de andere kant constateert de politie dat door de komst van navigatiesystemen het aantal auto-inbraken de laatste maanden stijgt. In 2006 werd 1676 keer aangifte gedaan van een auto-inbraak. Hierbij werd in 121 gevallen een navigatiesysteem weggenomen.

Voor 2007 staat de teller van het aantal aangiften (medio november 2007) auto-inbraken op 1463. In 240 gevallen werd dit jaar een navigatiesysteem uit een auto gestolen. De ontwikkeling van de cijfers van de gestolen navigatiesystemen geeft een duidelijk beeld. In januari 2006 betrof het nog drie gestolen TomTom’s per maand, terwijl dit jaar 23 navigatiesystemen per maand werden gestolen. Er is zodoende sprake van een aanzienlijke stijging van het aantal autokraken, waar een navigatiesysteem als buit werd weggenomen.

Preventie


De politie denkt dat zowel burgers als de autobranche een bijdrage kan leveren aan een daling van dit soort autokraken. Allereerst kunnen burgers preventiemaatregelen nemen. Uiteraard moet het navigatiesysteem niet zichtbaar in de auto of in het dashboardkastje worden achtergelaten.

Daarnaast is soms de afdruk van de zuignap van het systeem zichtbaar. Autokrakers letten op deze afdruk. Het is raadzaam om de afdruk te verwijderen van de voorruit. Geef de inbreker niet de gelegenheid of maak het hem of haar niet gemakkelijk om in je auto in te breken. Verder zou de autobranche de navigatiesystemen van een code kunnen voorzien. Op deze manier heeft de inbreker of heler niets aan het stuk elektronica. Ten slotte probeert de politie alert te zijn op autokrakers om ze op heterdaad of buiten heterdaad aan te houden.