nieuws

30 dec 2008, 11:11

Tientallen aanhoudingen in Groningen wegens vuurwerkoverlast

De politie heeft gistermiddag- en avond in Hoogkerk en de andere wijken aan de westkant van Groningen met succes een actie gehouden tegen het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Niet minder dan 41 personen werden betrapt van wie het merendeel minderjarig bleek te zijn. Dat meldt de Regiopolitie Groningen. Ook in Leek werden aanhoudingen verricht.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Van de overtreders krijgen er 26 een straf opgelegd via het Haltbureau. Tegen 5 personen is proces-verbaal opgemaakt. In de meeste gevallen is het vuurwerk in beslag genomen. Ook in andere delen van de stad en omgeving is en wordt streng gecontroleerd op het afsteken van vuurwerk. In Haren liep maandagmiddag een 18-jarige jongeman tegen een proces-verbaal op. Hij werd betrapt op het afsteken van een mini-vuurpijl, de eerste van dit jaar, aldus zijn verklaring. Een tas met vuurwerk werd in beslag genomen. Bij de bibliotheek in Selwerd werd bij een school met vuurwerk een brievenbus opgeblazen. Een getuige noteerde een kenteken van een auto die na de klap wegreed.

Leek: illegaal vuurwerk

Bij een politieactie naar illegaal vuurwerk zijn maandag vijf personen aangehouden. Twee arrestanten, een 47-jarige inwoner van Groningen en zijn 41-jarige broer uit Leek, zijn ingesloten. Op een vijftal locaties in Groningen, Leek, Ten Boer en Sneek werd in totaal zo’n 300 kilo aan illegaal gevaarlijk vuurwerk gevonden waaronder lawinepijlen en ratelbanden.

De politie begon de actie nadat ze informatie had gekregen over een handel in illegaal vuurwerk vanuit Leek. Bij één van de broers werd een hoeveelheid vuurwerk aangetroffen. In de loop van de dag werden de andere locaties door de politie bezocht. Proces-verbaal wegens het in bezit hebben van illegaal vuurwerk werd opgemaakt tegen een 35-jarige inwoner van Leek, een 38-jarige inwoner van Ten Boer en een 38-jarige inwoner van Sneek. Het in beslaggenomen vuurwerk is inmiddels vernietigd. De ingesloten verdachten worden gezien als de handelaren.