nieuws

26 jun 2008, 16:04

Tieners plegen reeks misdrijven

De politie heeft zes tieners uit Winschoten en Heiligerlee opgepakt die verdacht worden van zeven misdrijven. De jongens, in de leeftijd van 13 tot en met 16 jaar, zouden twee tasjesroven, twee brandstichtingen, twee inbraken en één vernieling op hun geweten hebben.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De zaken konden worden opgelost nadat de politie een onderzoek instelde naar twee tasjesroven in Winschoten in mei van dit jaar. Een 68-jarige vrouw uit Winschoten werd toen op haar fiets van haar tas beroofd. Hetzelfde overkwam een week later een 46-jarige vrouw, eveneens uit Winschoten. Toen het slachtoffer korte tijd later de vermoedelijke dader op straat tegen kwam, schakelde ze de politie in. De verdachte, een 14-jarige jongen uit Heiligerlee, kon even later worden aangehouden. Hij bekende vervolgens beide straatroven te hebben gepleegd.

Tijdens het onderzoek werden nog eens vijf verdachten gehoord. Uit de verhoren kwam naar voren dat de 14-jarige hoofdverdachte met de andere jongeren verantwoordelijk is geweest voor het plegen van nog eens vijf misdrijven. Deze strafbare feiten werden in wisselende samenstelling gepleegd. Zo wist de politie twee brandstichtingen in leegstaande loodsen aan de Loopbruglaan in Heiligerlee (29 en 30 mei) op te lossen. Tevens kwam naar voren dat de verdachten in april twee inbraken hebben gepleegd in de kantine van een speeltuinvereniging aan de Vendelstraat in Heiligerlee. Ten slotte wist de politie een vernieling van een caravan aan de Grintweg in Winschoten op te helderen.

De jongeren zeiden de misdrijven uit verveling en geldzucht te hebben gepleegd. Allen de 14-jarige hoofdverdachte zit momenteel nog vast. De officier van justitie moet nog beslissen wat er met de andere verdachten gaat gebeuren. De jongens zijn niet eerder met politie en justitie in aanraking geweest.