nieuws

26 mrt 2002, 00:12

Tienduizenden Groningse kinderen krijgen prik tegen nekkramp

In de provincie Groningen krijgen tienduizenden kinderen vanaf juni een prik tegen nekkramp. Dat meldt vanmorgen het Groninger Dagblad Stad.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens het artikel in het Groninger Dagblad Stad krijgen in heel Groningen en Drenthe ruim 180.000 Groningse en Drentse kinderen vanaf juni een prik ktegen nekkramp. Het gaat om kinderen van veertien maanden tot achttien jaar. Minister Borst (Volksgezondheid) heeft opdracht gegeven voor een landelijke vaccinatiecampagne vanwege recente uitbraken van nekkramp in Brabant. Jongeren tussen de vijftien en achttien jaar zijn als eersten aan de beurt.
Volgens het ministerie kunnen ouders hun kinderen op vrijwillige basis laten inenten. Ze moeten voor de prik een kleine bijdrage (vijf tot tien euro) betalen. De vaccinatiecampagne wordt per regio geregeld door gemeentelijke gezondheidsdiensten of de huisartsen. Ook de Drentse en Groningse gemeenten, thuiszorginstellingen en apothekers worden naar verwachting ingeschakeld.
Jongeren van vijftien tot achttien jaar krijgen in juni als eersten een prik, omdat ze het meeste risico lopen om besmet te worden met meningokokken-C (nekkramp-bacterie). In Drenthe en Groningen gaat het om bijna vijftigduizend jongeren.