nieuws

26 aug 2008, 20:08

Tien miljoen aan bijstandsfraude opgespoord in Groningen

De sociale recherche heeft voor een bedrag van bijna tien miljoen euro aan bijstandsfraude opgespoord, gepleegd in een aantal samenwerkende Groningse gemeenten, van 2004 tot en met 2007. Dat blijkt uit een verslag van de Sociale Recherche Groningen over deze periode.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het samenwerkingsverband Sociale Recherche Groningen heeft in deze periode 692 opsporingsonderzoeken verricht. In 559 gevallen bleek het te gaan om bijstandsfraude, met een totale waarde van 9,75 miljoen euro. In het samenwerkingsverband hebben de gemeenten Bedum, Eemsmond, Groningen, Grootegast, Haren, Hoogezand-Sappemeer, Leek, Marum, Noordenveld, Slochteren, Ten Boer en Zuidhorn de krachten gebundeld op het gebied van de opsporing van bijstandsfraude.

Voor de gemeenten is het grote voordeel dat bijstandsfraude beter op te sporen is. Samen hebben ze meer deskundigheid en specialistische kennis dan voorheen in de afzonderlijke gemeenten. Bovendien kunnen bij ingewikkelde zaken gemakkelijk meer rechercheurs worden ingezet. Bijstandsfraude die betrekking heeft op de woonsituatie, zoals verzwegen samenwoning, en zwart werk bleken de meest voorkomende fraudesoorten. In de praktijk zijn deze vormen van fraude vaak lastig aan te tonen.