nieuws

03 mrt 2008, 10:10

Tien jongeren aangehouden voor vernielingen oud en nieuw

De politie heeft tien jongeren tussen de 17 en 22 jaar aangehouden voor het plegen van vernielingen. De vernielingen zijn gepleegd na de jaarwisseling in de wijk Lewenborg in Groningen. De jongeren komen nagenoeg allemaal zelf ook uit de wijk.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vlak na de jaarwisseling hebben de jongeren ramen en deuren vernield met bierflessen, fietsenrekken en zwaar vuurwerk. Ook is er met carbidbussen geschoten op de toegangsdeur van de bibliotheek. De vernielingen zijn vooral gepleegd in de straten Midscheeps, Kajuit en Ra. Diverse panden moesten het ontgelden. Met name de bibliotheek is zwaar beschadigd geraakt. De totale schade loopt op tot enkele duizenden euro’s.

Motief

De jongeren konden geen verklaring geven voor het plegen van de vernielingen. Na uitgebreide verhoren mochten de jongeren het politiebureau verlaten. Zij zullen zich te zijner tijd moeten verantwoorden voor de rechter.

Hulp van de burgers

Het onderzoek naar deze vernielingen werd bemoeilijkt door de weersomstandigheden tijdens de jaarwisseling. Door de dichte mist was het zowel voor politie als getuigen moeilijk om goede signalementen te geven. Intensieve getuigenverhoren, een buurtonderzoek en een getuigenoproep in de media en via email-@lert hebben er uiteindelijk toe bijgedragen dat deze zaak kon worden opgelost.

Vervolgonderzoek

Ook in de naastgelegen wijk Beijum zijn tijdens de jaarwisseling vernielingen gepleegd. Het onderzoek naar deze vernielingen loopt nog. De politie heeft goede hoop ook die vernielingen op te lossen.