nieuws

08 okt 2012, 11:11

Theatervoorstelling over Sjoerd Kooistra

De Groningse horecamagnaat Sjoerd Kooistra herleeft binnenkort in een theatervoorstelling die in Amsterdam in première gaat en daarna naar Groningen gaat. Hetty Kleinloog schreef op verzoek van Theatergroep Troost een script over de mens achter Sjoerd Kooistra.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het beeld dat horecamagnaat Sjoerd Kooistra na zijn zelfmoord in 2010 naliet is duidelijk: een gewetenloze ondernemer die uitbaters met wurgcontracten ten onder bracht. Een pathologische leugenaar die het niet schuwde zijn eigen nest te bevuilen.

Kooistra: de nummer 222 in de Quote 500, die zijn familie en echtgenoot met niets dan torenhoge schulden achterliet. Hard, meedogenloos en arrogant. Hetty Kleinloog schreef op verzoek van Theatergroep Troost een script over de mens achter Sjoerd Kooistra. 13 december 2012 gaat Gouden Kooistra in première in De Engelenbak, Amsterdam. Daarna ook te zien in ’s-Hertogenbosch en Groningen - waar Kooistra’s imperium startte.

 

Gouden Kooistra

Kooistra: Hard, meedogenloos en arrogant. Maar wie was de mens achter Sjoerd Kooistra? Wat waren de zwaktes en onzekerheden achter zijn arrogantie? Hoe had hij lief? Wat zag hij als hij in de spiegel keek? Wat dacht hij vlak voor hij stierf?

Schrijfster Hetty Kleinloog sprak met de mensen uit zijn nabije omgeving. Stukje bij beetje ontrafelde zij de handel, wandel en psyche van Kooistra. Het resultaat: Gouden Kooistra: een toneeltekst over de prijs van ambitie. Over waardeverlies in alle betekenissen van het woord. Gary Blufpand regisseerde de tekst tot een indringende voorstelling over de eenzame en destructieve werkelijkheid achter één van de succesvolste en rijkste ondernemers van Nederland.