nieuws

15 okt 2009, 21:09

Theatervoorstelling in Grand Theatre: ‘Barst, een poging tot buigen’: winnaar Nieuwe Theatermakers Prijs 2008

Theaterliefhebbers die zondagmiddag eind van de middag nog even volop willen genieten alvorens ene nieuwe werkweek in te gaan kunnen komende zondagmiddag 18 oktober een kijkkje nemen in het Grand Theatre. Daar is ene try-out van ’ Barst, een poging tot buigen’ De theatervoorstelling Barst gaat over de confrontatie tussen de twee koninginnen Maria en Elizabeth. Alletwee sterk, onbuigzaam. Liever barsten dan buigen. Beiden uit op macht staan zij tegenover elkaar en belemmeren elkaar in de mogelijkheid vrij te zijn en te denken. Uiteindelijk zal er een kop moeten rollen. Geïnspireerd op 'Maria Stuart' van Friedrich von Schiller spelen Sanderse en Van der Ven een ijselijk tweegevecht uit vol groot en klein geweld. Een fysieke voorstelling als een scheermes.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Barst, een poging tot buigen is gemaakt met het prijzengeld van de BNG Nieuwe Theatermakers Prijs 2008. De jury koos hun voorstelling Wraakoefening als beste uit het seizoen 2007/2008. Uit het juryrapport: “Daniëlle en Joëlke hebben een voorstelling gemaakt die uniek is en ook van een totaal andere soort dan die van de eerdere winnaars.

 Wraakoefening viel op door de mooie afwisseling van tekst en beeld naast het bijzondere gebruik van muziek. De voorstelling verwijst zijdelings naar dichteres Sylvia Plath, vertelt geen lineair verhaal, is verwarrend en vervreemdend en doet een groot beroep op het associatief vermogen van de toeschouwer. In het strak vormgegeven decor slagen Daniëlle van de Ven en Joëlke Sanderse erin om een zintuiglijk strijdtoneel op te roepen, dat afwisselend uitdagend, erotisch, spannend en poëtisch is.

Barst, een poging tot buigen reist dit najaar langs de Nederlandse theaters in de Blind Date serie.


* begeleider/eindregie: Paul van der Laan * toneelbeeld: Marlies Schot * dramaturgie: Marijn de Langen * kostuums: Marjan Vos * decor&techniek: Grand Theatre.
entree: €7,- / €5,- alle kortingpassen.
reserveren: kassa@grand-theatre.nl | T 050 3140550


zondag 18 oktober | 16.00 uur try-out
Joelke Sanderse en Danielle van de Ven / Grand Theatre producties
Barst, een poging tot buigen