nieuws

19 nov 2012, 10:10

Groningen komende week Hoofdstad van theaterliefhebbers

Groningen is deze week het belangrijkste centrum van Nederland voor theaterliefhebbers. Van 23 november t/m 1 december althans barst de stad van jong talent. Het Jonge Harten Theaterfestival zet een zeer divers programma neer met maar liefst 30 verschillende voorstellingen. Deze vijftiende editie presenteert (Nederlandse) premières en een aantal bijzondere samenwerkingen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nederlandse premières


Erik Kaiel opent het festival met de Nederlandse première van O Snap! O Snap! is een dansvoorstelling vol energie. Drie jonge mensen proberen hun eigen ritme te vinden en niet te dansen naar de pijpen van een ander. De Zuid-Koreaanse danseres en choreografe Howool Baek staat met de Nederlandse première van NOTHING for body op het festival. Een kleine, sprankelende dansvoorstelling waarbij het lichaam het podium is en de vingers en tenen de dansers.

Premières


De Groningse productiegroep De Noorderlingen speelt de première van Waar de wereld weg was. Een voorstelling over geloof en teloorgang, gebaseerd op het toneelstuk Het eenzame westen en onder regie van Hanna van Mourik Broekman. De JeugdTheaterschool laat de voorstelling i fink U freeky in première gaan op het Jonge Harten Festival. Willemijn Zevenhuijzen maakte met de spelers van de JeugdTheaterschool een fysieke voorstelling over het thema gender. Steeds weer wisselen de spelers van geslacht en lappen daarbij alle geschreven en ongeschreven jongens- en meisjesregels aan hun laars.

Samenwerking


In samenwerking met Likeminds kon Jonge Harten de Zuid-Afrikaanse theatermaakster Jemma Kahn naar Groningen halen. Zij speelt met The Epicene Butcher een aantal verhalen waarbij ze gebruik maakt van de Japanse Kamishibai-techniek: ze illustreert verhalen met tekeningen. De Nederlandse Sarah Jonker, toekomstig vaste maker van Likeminds, zal tijdens de laatste drie voorstelling op Jonge Harten een rol spelen.

 

Singer-songwriter Eefje de Visser schreef de liedjes voor de voorstelling My first Suicide <http://jongeharten.nl/2012/programma/voorstelling.aspx?id=2758> . Regisseur Sarah Moeremans maakte deze voorstelling samen met studenten van de Arnhemse toneelschool Artez. My First Suicide speelt zich af in de gangen en kelders van De Machinefabriek. Zaterdag 1 december geeft de Nederlandstalige zangeres Eefje de Visser ook een optreden in Jazzcafé De Spieghel te Groningen.