nieuws

23 okt 2012, 10:10

Tentoonstelling over duurzame architectuur in Blauwestad vanaf 2 november

Het informatiecentrum Blauwestad (Groningen) staat een week lang in het teken van duurzaamheid. Duitse en Nederlandse studenten architectuur geven in een tentoonstelling hun eigen invulling aan de ontwikkelingen in Blauwestad. Blauwestad is een waterrijk recreatie- en woongebied rondom het Oldambtmeer in de provincie Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Alle ontwerpen hebben een duurzame invulling. Zo hebben de studenten in de wijk Het Havenkwartier energiezuinige stapelwoningen en een hotel bedacht. In sommige delen van Blauwestad ontstaat een on-Nederlands heuvellandschap door bolvormige recreatiewoningen die deels in de bodem zijn weggewerkt. Ook is er een plan voor een duurzaam recreatiepark rondom moerassige wetlands, waarbij ook hier de huizen in het landschap verzonken liggen.

De studenten architectuur maakten al deze plannen in het kader van een internationale architectuurwedstrijd, georganiseerd door het NEND, een Nederlands-Duits project voor duurzame energie. Naast Blauwestad behoorde ook een locatie in het Duitse Papenburg tot de opdracht.

Soms zijn de ontwerpen verrassend te noemen. Wat dacht u van een goed gefaciliteerd appartementencomplex voor ouderen met de uitstraling van een cruiseship voor het ultieme vakantiegevoel. Of het ‘’terug naar de natuur’’ idee, waarbij de inwoners van Blauwestad zelf hun groente en fruit verbouwen en volledig zelfvoorzienend zijn.
In het informatiecentrum zijn van 2 t/m 11 november 2012 de tien winnende werken te zien. Het infocentrum is gedurende die week geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Adres: Elfenbank 100, Blauwestad.