nieuws

23 apr 2002, 00:12

Tekort stadswachten door succesvolle doorstroom naar betaald werk

Gesubsidieerde stadswachten vinden steeds vaker ‘gewoon’ betaald werk. Door deze uittocht is het moeilijk geworden voldoende toezichthouders op straat te houden. Dit soort zogeheten ID-banen, oftewel Melkertbanen, blijken zo goed voor te bereiden op regulier werk, dat inmiddels menig stadswachtvacature openstaat. In sommige gevallen kan daardoor niet aan alle verzoeken voor toezicht worden voldaan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In Groningen bevestigt WeerWerk, de gemeentelijke instelling die stadswachten financiert, dat de doorstroming ook daar behoorlijk is. Gedurende het hele jaar starten daarom regelmatig cursussen, en werving en selectie gaan continu door. ‘’Maar er zijn altijd vacatures,’’ aldus een woordvoerster. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft nog geen keiharde cijfers over de tekorten paraat. ‘’We horen wel dat bij gemeenten af en toe de kreet ‘We hebben geen Melkerts meer’ klinkt,’’ aldus een woordvoerster. ‘’We kunnen dus globaal stellen dat de uitstroom landelijk behoorlijk is.’’
In Friesland moet een campagne mensen over de streep trekken zich in het stadswachtuniform te hijsen. Vele gemeenten in die provincie kampen met een tekort. Wachten gaan aan de slag bij politie of zorg. In 2001 kregen twaalf van de negentig stadswachten zo’n baan, voor dit jaar wordt een soortgelijk aantal verwacht. ‘’En de vraag naar toezicht neemt juist toe’’, aldus J. Rozema die toezichthouders namens de Friese politie opleidt. ‘’We verwachten dat toch voldoende mensen te vinden zijn, als we ze weten aan te spreken. We proberen bijvoorbeeld herintreders te werven.’’ Het personeelstekort wordt soms duidelijk. ‘’Af en toe moet ‘nee’ verkocht worden. Zo kunnen we niet altijd mensen vinden om toezicht in een recreatiegebied te houden’’. Rozema is op zichzelf tevreden met de bereikte resultaten. ‘’Het past binnen de opzet; we proberen tenslotte de gang naar het reguliere werk te stimuleren. Zo wordt bemiddeld voor herintegratiebedrijven’’.