nieuws

09 jul 2009, 14:02

Tekort aan medisch specialisten in het Noorden

Er dreigt de komende tien jaar een groot tekort aan medisch specialisten te ontstaan in Noord- en Oost-Nederland. Dat blijkt uit het rapport van een onderzoekscommissie van de Opleidingsregio Noord en Oost Nederland, dat donderdag is aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het tekort aan specialisten stijgt sterker dan in andere delen van het land. Zo zijn er op dit moment ruim 50 procent meer openstaande vacatures dan in andere regio's.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat in het Noorden en Oosten van het land het tekort groter is dan andere delen wordt veroorzaakt door het feit dat veel medisch specialisten naar de Randstad vertrekken. Ook zijn er op het moment veel oudere specialisten aan het werk die de komende jaren zullen stoppen met hun werk.

Verder kiezen steeds meer specialisten er voor om in deeltijd te werken. Deze trend wordt versterkt doordat er in het Noorden en het Oosten relatief meer vrouwen parttime werken. Door de naderende vergrijzing zal de vraag naar medisch specialisten de komende tien jaar alleen maar toenemen. De onderzoekscommissie pleit dan ook voor een uitbreiding van het aantal opleidingsplaatsen.