nieuws

30 jul 2002, 00:12

Technische recherche start onderzoek naar brand Ebbingestraat

De technische recherche is vandaag, dinsdag, gestart met een onderzoek naar de oorzaak van de brand in de Nieuwe Ebbingestraat in Groningen. Hier zijn gisteravond twee panden volledig uitgebrand. Verschillende brandweerkorpsen hebben uren nodig gehad om het vuur onder controle te krijgen. In verband met de brand, waarbij niemand gewond raakte, moest een deel van het verzorgingshuis Ebbingepoort worden ontruimd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De verdieping boven het warenhuis Blokker is geheel uitgebrand en kan als verloren worden beschouwd. De Blokker heeft ernstige waterschade opgelopen. De schade aan de omliggende panden valt mee, aldus een woordvoerder.
De brandweer was vanochtend nog bezig met het nablussen van de brand. In de loop van vandaag wordt besloten of de gevels van de getroffen panden omlaag te halen om zo gevaar voor voorbijgangers te voorkomen. De Nieuwe Ebbingestraat blijft wel voorlopig gesloten voor het verkeer.
De Meldkamer Ambulancezorg kreeg gisteravond rond 20.45 uur een melding binnen over een brand in de Nieuwe Ebbingestraat. De brand was ontstaan in een pand gelegen boven een filiaal van de Blokker. Het pand was onbewoond en werd gebruikt als opslag. De brandweer kon niet voorkomen dat de brand vervolgens oversloeg naar de bovenverdieping van een naastgelegen hoekpand, dat tevens als opslag werd gebruikt. De omliggende panden zijn ontruimd. De bewoners zijn tijdelijk elders opgevangen.
Omdat de vlammen uit het pand sloegen werd uit voorzorg een aantal kamers van verzorgingshuis Ebbingepoort ontruimd. Deze mensen werden tijdelijk opgevangen in de recreatiezaal van het verzorgingshuis. Zij konden enige tijd later hun woningen weer betrekken.Een gespecialiseerd bedrijf heeft onderzoek gedaan om te bepalen of er asbest bij de brand was vrijgekomen. De hoeveelheid geconstateerde asbest, die in het pand is gebleven, bleek minimaal en heeft geen gevaar opgeleverd voor mensen. Rond 22.00 uur kon het sein `brand meester` worden gegeven.
Bij de brand zijn de korpsen Groningen, Bedum, Haren en Hoogezand-Sappemeer ingezet. De brandweer heeft vier tankautospuiten, een waterkanon, twee ladderwagens een haakarmbak en een verbindingscommandowagen ingezet. In totaal zijn ongeveer 40 brandweermensen ingezet.