Nieuws

Te streng geweest? VVD stelt vragen over handhaving televisieschermen

Zondagmiddag speelde het Nederlands elftal haar eerste wedstrijd tijdens het EK voetbal in Duitsland. De eerste overwinning van Oranje had een volksfeest moeten zijn maar de realiteit blijkt anders, vindt de VVD. Er wordt streng gehandhaafd op het Poeleplein. De partij uit haar zorgen over het strenge beleid van de gemeente Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Foto's: VVD Groningen
Foto's: VVD Groningen

Momenteel zijn grote schermen alleen toegestaan bij door de gemeente gesubsidieerde plekken zoals het Forum en de Oosterpoort. Kroegen in Groningen mogen de wedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uitzenden op hun terras, maar alleen op tv’s kleiner dan 55 inch, die niet zichtbaar mogen zijn vanaf de openbare weg. Volgens de VVD vormt dit een belemmering voor zowel de ondernemers als de gezelligheid in de binnenstad.

De partij vindt dat ondernemers te streng worden behandeld als het gaat om zichtbaarheid van schermen vanaf de straat. Bij de Negende Cirkel, waar schermen tijdens het EK vanaf de straat te zien waren, werden de regels strikt gehandhaafd. Tegelijkertijd valt op dat het Forum, met een groot zichtbaar scherm op de Nieuwe Markt, niet is aangepakt.

Daarom stelt de VVD vragen aan het College van B&W. De partij doet een verzoek tot herziening van de regels en handhaving, zodat ondernemers in de binnenstad niet onnodig benadeeld worden. De partij wil graag dat Groningen een levendige en vriendelijke stad voor ondernemers blijft.

Andere fracties in de gemeenteraad delen de zorgen van de VVD. Zondagavond schreef OOG TV dat Student & Stad, CDA en Stadspartij 100% voor Groningen de gemeente vragen om grote schermen voor het vertonen van EK-wedstrijden van Oranje na de poulefase toe te staan. De fracties vinden de huidige regels voor de horeca te streng en vragen de gemeente om zich proactief op te stellen.