nieuws

03 apr 2001, 00:12

Tankstation Q8 aan Europaweg gesloten op last van gemeente

De gemeente Groningen heeft vanmorgen het tankstation van Q8 aan de ringweg laten sluiten. Het bedrijf weigert te voldoen aan de milieu-wetgeving. Het is voor het eerst dat een tankstation door de gemeente gesloten wordt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vanaf maandag 2 april is het tankstation Q8 aan de Europaweg voor onbepaalde tijd gesloten. Aanleiding is de uitspraak van de Raad van State donderdag 29 maart waarin een verzoek om voorlopige voorziening van Kuwait Petroleum Nederland BV is afgewezen. Het tankstation Q8 had uiterlijk per 1 januari 2001 als milieumaatregel onder andere een vloeistofdichte vloer moeten hebben en een dampretour-installatie. Omdat deze zaken niet zijn aangebracht, heeft het tankstation op last van de gemeente de verkoop van benzine en diesel voor onbepaalde tijd moeten staken.
Per 1 juli 1999 moeten alle tankstations beschikken over onder andere vloeistofdichte vloeren en dampretour-installaties. De Milieudienst van de gemeente Groningen heeft alle tankstations binnen de gemeentegrenzen hierop gecontroleerd. Aan het tankstation Q8 aan de Europaweg is uitstel verleend tot 1 januari 2001.
Toen bleek dat het station op deze datum de milieumaatregelen nog niet getroffen had, is de gemeente overgegaan tot bestuursdwang, zo laat de gemeente Groningen ons middels een persbericht weten. Daarop heeft Kuwait bezwaar aangetekend bij de commissie Beroep en Bezwaar van de gemeente Groningen. Daarnaast heeft het een voorlopige voorziening aangevraagd bij de Raad van State in Den Haag. Deze laatste is afgewezen. Dit betekent dat de verkoop van benzine en diesel niet mogelijk is. Daarop heeft Q8 aan de Europaweg besloten de deuren voor onbepaalde tijd te sluiten. Q8 is in overleg met de gemeente over het uitvoeren van de noodzakelijk maatregelen.