nieuws

17 dec 2007, 09:09

t Zandt hoopt op Kerstmis zonder pyromaan

De Regiopolitie Groningen is nog steeds met man en macht in touw om de pyromaan in 't Zandt aan te kunnen houden. Afgelopen vrijdagavond werd de bevolking van dit dorp opnieuw bijgepraat door de burgemeester en de politie over de vorderingen van het onderzoek. Daarbij bleek dat veel inwoners zich zeer ergeren aan grappig bedoelde televisie-uitzendingen zoals van 'Man bijt Hond' waarin nogal lacherig wordt gedaan over het feit dat een klein dorp in noord-Groningen en een half politiekorps als het ware al bijna vier maanden in gijzeling worden gehouden. De meeste bewoners houden de moed er echter wel in.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vier maanden lang inmiddels tracht een pyromaan het dorp ’t Zandt met angst te terroriseren. Hij lijkt daarin voor een deel geslaagd. Een deel van de bevolking is inderdaad angstig, en dat er spanning is in het dorp blijkt ook uit de soms heftige reacties op grappig bedoelde filmpjes op de televisie of artikelen in de media. ‘Met name ook ouderen maken zich zorgen. Maar toch: er zijn ook veel mensen die kalm blijven en nuchter reageren’, zegt burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum.

Vrijdagavond sprak hij voor een zaal met meer dan honderd inwoners van ’t Zandt over de laatste stand van zaken met betrekking tot het onderzoek. Wie ’s avonds een bezoek brengt aan ’t Zandt ontkomt echter niet aan het gevoel dat er sprake is van een beklemmende sfeer en dat de in ploegjes van twee surveillerende agenten, het druilerige weer en de extra verlichting zorgen voor een nogal sinistere sfeer.


 

Het was vrijdagavond de derde keer dat de bevolking van ’t Zandt – ruim achthonderd mensen – werd bijgepraat door de gemeente en door de chef van de politie in noord-Groningen, Willem Westendorp.
Dat gebeurde in het buurthuis, dat tijdelijk is omgedoopt tot politiepost. ’t Zandt is inmiddels vier maanden, sinds 14 augustus, in de greep van een pyromaan die inmiddels achttien keer heeft toegeslagen.

Gelukkig zijn vooral leegstaande schuurtjes het doelwit geweest en zijn er geen slachtoffers gevallen. Maar de gedachte dat er deze nacht zo maar iemand je huis in de fik kan steken is natuurlijk zeer beklemmend en laat waarschijnlijk bijna niemand ooit los. Zelfs een verslaggever die tijdelijk in het dorp woont slaapt onrustig.

Tot nu toe lukt het de bevolking prima de emoties in bedwang te houden, vertellen burgemeester Rodenboog en politiechef Westendorp. ‘Maar op 5 december, net toen Sinterklaas in het dorp kwam en kinderen daarvan wilden genieten, brak er weer brand uit. Toen zag je hoe angstig kinderen waren bij het horen van de sirenes’, aldus Rodenboog.

Dat er spanning is in het dorp bleek volgens de burgemeester na een uitzending van het programma ‘Man Bijt Hond’, toen de draak werd gestoken met een kindersokje dat is gevonden, en dat mogelijk een spoor van de dader kan zijn. ‘De mensen hier zijn erg boos op dat programma en waren buitengewoon verontwaardigd’. Ook over een paragnost die beweert dat er een dader is die “Edwin” heet heerst grote woede. Er wonen namelijk drie mensen met zo’n voornaam in het dorp. ‘Er is trouwens nog nooit een paragnost geweest die een zaak voor ons heeft opgelost”, aldus politiechef Westendorp.

Hoe lang het dorp nog moet zuchten onder de terreur van de pyromaan die er alleen maar op uit is om angst te zaaien en de politie te trachten te slim af te zijn, dat is volgens de burgemeester en de politiechef lastig te zeggen.
“We hebben verschillende scenario’s. Het kan nog wel maanden duren, maar ook kan het zo zijn dat we hem morgen kunnen aanhouden”.

In elk geval heeft de publicatie van een foto vaneen kindersokje met daarop ‘Bob de Bouwer” meer dan twintig tips opgeleverd, waaronder enkele zeer bruikbaar. Meer informatie over deze tips wil de politie verder niet geven, in het belang van het onderzoek.