nieuws

18 okt 2007, 15:03

't Hart mag zeehonden niet vanuit lucht tellen

De provincie Friesland weigert Lenie ’t Hart van de zeehondencrèche een vergunning te geven om met een vliegtuigje laag over de Waddenzee te vliegen om zeehonden te tellen. 't Hart wil met de voorgenomen telling aantonen dat in de zee minder zeehonden leven dan onderzoekers van Imares beweren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Friesland heeft echter de vergunning die 't Hart heeft aangevraagd om laag te vliegen afgewezen, omdat ze de dieren schrik zou kunnen aanjagen, zo zei 't Hart donderdag.

Imares levert de officiële cijfers aan de overheid aan de hand waarvan beleid voor de zeehonden wordt gemaakt. De onderzoekers van het Texelse instituut en de medewerkers van 't Harts Zeehondencrêche in Pieterburen tellen beide de zeehonden, Imares op 300 meter en de Zeehondencrêche op 500 meter hoogte.
,,Tussen onze telling en die van Imares zat altijd weinig verschil. Maar sinds een paar jaar telt Imares ook zeehonden mee die ze niet zien'', aldus 't Hart. Zij wil daarom zelf ook op 300 meter hoogte tellen om te controleren of de cijfers van Imares wel kloppen.

Friesland ziet meer verstoring boven de Waddenzee niet zitten. 't Hart is tegen die uitspraak in beroep gegaan. Tijdens een hoorzitting op 8 november wordt de zaak op het provinciehuis in Leeuwarden opnieuw behandeld.