nieuws

07 jul 2000, 00:12

Swip Stolk, vormgever VARA-haan in Groninger Museum

Een van de belangrijkste hedendaagse vormgevers en grafisch ontwerpers van Nederland: dat is volgens het Groninger Museum de kunstenaar Swip Stolk. Aan zijn werk heeft dit museum een overzichtstentoonstelling gewijd die van komende zondag tot eind oktober is te zien.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Stolk is landelijk bekend door zijn ontwerp van de VARA-haan. Maar honderdduizenden Nederlanders kennen zijn werk waarschijnlijk ook dankzij door hem ontworpen postzegels. Volgens een woordvoerder wijdt het Groninger Museum een overzichtstentoonstelling aan zijn werk omdat hij ‘een tekenaar en ontwerper met durf is en omdat hij zich niet laat verleiden tot modieuze, tijdgevoelige onderwerpen’.
Stolk maakte niet alleen postzegels en promotiemateriaal, maar richtte ook tentoonstellingen in en maakte talloze affiches. Het Groninger Museum heeft vooral waardering voor het feit dat Stolk zich al bijna veertig jaar vernieuwt en met zijn grafische ontwerpen aansluit bij actuele cultuurontwikkelingen’. Momenteel is hij als ontwerper verbonden aan het trendtijdschrift ‘Dutch’.