nieuws

22 feb 2011, 08:08

Swingende latin jazz Nueva Manteca vrijdagavond in De Oosterpoort

Vrijdag 25 februari 2011 (aanvang 20.15 uur) is de Latin Jazz formatie Nueva Manteca te gast in de Oosterpoort in Groningen met het unieke programma: ‘Tango con Clave’ . Nueva Manteca kreeg in de jaren 90 internationale erkenning en werd toen door de journalist roul Rico, van het toonaangevende blad ‘Latin Beat’ al geprezen als zijnde “Europe’s finest in Latin Jazz”. De groep is een veelgevraagd orkest in binnen- en buitenland, is met grote regelmaat terug te vinden in de Top 10 van de Amerikaanse Latin radio charts en is een begrip onder Latin-kenners over de gehele wereld.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de 25 jaar van het bestaan van de groep heeft Nueva Manteca al vele bijzondere projecten geinitieerd. Niet voor de handliggende muzikale uitgangspunten werden gecombineerd met afrocubaanse muziek. Dit heeft geleid tot bijzondere projecten zoals: Afrocuban Sanctus, Porgy & Bess en het New Orleans project Congo Square. Deze keer komt de groep met een nieuw project: Tango Con Clave. Een combinatie van Cubaanse en Argentijnse muziek.
Tango, de muzikale ziel van Argentinië en Clave, het ritmisch kloppend hart van de Cubaanse muziek: deze Latijns-Amerikaanse verbintenis ligt voor de hand en lijkt zo logisch, maar toch is Nueva Manteca de eerste groep die beide muzikale tradities samenbrengt in een totaalprogramma. Een echte muzikale primeur.


Centraal in het ‘Tango con Clave’ project staat de muziek van Tango-vernieuwer Astor Piazzolla. Nueva Manteca ziet zijn composities vanuit Argentijns- en Cubaans perspectief.

Een aantal van Piazzolla’s beroemde composities zijn door bandleider Jan Laurens Hartong gearrangeerd, waaronder Adios Nonino, Oblivion, Muerte del Angel, Resurrecion del Angel en natuurlijk Libertango.


De bezetting van het Tango con Clave project bestaat uit Nueva Manteca met een kleine blazerssectie. Aan deze bezetting is bandoneon en viool toegevoegd.