nieuws

07 apr 2009, 00:12

SWET zet theaterpubliek in een rolstoel

Het Groningse theatergezelschap SWET komt met een voorstelling waarbij de helft van het publiek in een rolstoel moet zitten. De andere helft van de achthonderd toeschouwers zullen de rolstoelen voortduwen, zo meldde een woordvoerster van SWET dinsdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De voorstelling SWET 4 vindt plaats op varend ponton in het Van Starkenborghkanaal tussen Zuidhorn en Noordhorn. Het vlot legt tijdens de voorstelling een halve kilometer af, waarbij het publiek al rollend en duwend aan weerszijden van het kanaal met de voorstelling meeloopt.

Het thema van de voorstelling, waarin een gehandicapte piloot de hoofdrol speelt, is acceptatie. Om te ervaren hoe het is om niet te kunnen lopen, wordt het publiek gevraagd in rolstoelen te gaan zitten.

Het theatergezelschap heeft in totaal 400 rolstoelen nodig. Er worden speciale belacties georganiseerd waarbij onder andere ziekenhuizen en thuiszorginstellingen wordt gevraagd tijdelijk hun rolstoelen beschikbaar te stellen. De actie heeft tot nu toe 100 exemplaren opgeleverd.

SWET4 maakt deel uit van een reeks voorstellingen waarmee afscheid genomen wordt van markante gebouwen en plekken in het Westerkwartier, het gebied ten westen van de stad Groningen. Tijdens SWET 4 staat een brug over het Van Starkenborghkanaal centraal die binnenkort gesloopt wordt. SWET 4 vindt plaats op 30 en 31 mei en 1 juni. Bij onweer of harde regen gaat de voorstelling niet door.