nieuws

13 apr 2008, 17:05

"Supporters moesten rennen voor hun leven"

De sfeer in het stadion van FC Groningen de Euroborg was al ver voordat de wedstrijd begon, opgefokt. Dat meldde een ooggetuige, die anoniem wil blijven. Hij stond niet op de onfortuinlijke tribune aan de Z-side, maar kon vanaf een afstand zien hoe brandende toiletrollen er de oorzaak van waren dat de stoelen in brand vlogen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

"Supporters van FC Groningen gooiden voor de wedstrijd met brandende toiletrollen. Omdat er meer toiletpapier over de tribunes was gegooid, ontstond er al snel een brand. Toen de spelers het veld op kwamen, werd er nog meer gegooid waardoor het vuur snel omhoog de tribune opkroop. De supporters moesten rennen voor hun leven'', aldus de getuige.

Alleen de bezoekers op de betreffende tribune werden geëvacueerd, de rest mocht blijven zitten. "Zo'n 150 mensen vluchtten naar het veld, de rest werd naar buiten het stadion gedirigeerd.''

Omdat de wedstrijd tussen FC Groningen en Ajax was aangemerkt als risicowedstrijd, had de politie van te voren flyers uitgedeeld om supporters te waarschuwen voor brandende voorwerpen.

Het duurde ongeveer een kwartier voordat de brandweer arriveerde nadat de brand was uitgebroken. "Ondertussen werden de brandslangen in het stadion niet gebruikt. Belachelijk'', aldus de Groningen-supporter.

Wat hem en een groot deel van de overige supporters betrof, kon de wedstrijd hervat worden zodra de brand geblust was. "Iedereen wilde dat de wedstrijd gewoon gespeeld zou worden''.