nieuws

20 mei 2008, 10:10

Superinvestering in bio-energie in Delfzijl goed voor 500 banen

Delfzijl krijgt een centrum voor de productie van bio-energie. Daarmee is een investering gemoeid van 1,5 miljard euro. De nieuwe fabriek levert vijfhonderd banen op. Een woordvoerder van het bedrijf Ecofys bevestigde een bericht daarover in het Dagblad van het Noorden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het gaat om plannen om op het industrieterrein in Delfzijl een ‘Bio Refinery’ op te richten. Dat is een nieuwe fabriek rond de reeds bestaande biomethanol fabriek Bio MCM.

Deze fabriek wordt stap voor stap aangepast voor het produceren van biomethanol uit biomassa. In totaal zou er een miljoen ton biomethanol per jaar moeten worden geproduceerd, waarmee het de grootste biomethanolfabriek ter wereld zou worden. De biomethanol kan worden gebruikt om bij te mengen in benzineauto’s . Ook komen er twee elektriciteitscentrales die biomassa als grondstof verwerken. Een van de centrales zou stroom gaan leveren aan Aldel.

In totaal zou er 1,5 miljard euro geïnvesteerd moeten worden gedurende een periode van vijf tot tien jaar.De plannen werden gisteren bekend gemaakt tijdens het congres ‘Bouwen aan een Biobased Economy’.