nieuws

25 apr 2002, 00:12

Super-investering van 100 miljoen in magnesium-fabriek Delfzijl van de baan

Een super-investering van honderd miljoen gulden in een nieuwe magnesium-fabriek in Delfzijl gaat niet door. Dat heeft directeur Frits Migchelbrink van de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) zojuist via Radio Noord bekend gemaakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De NOM is al jaren, samen met de provincie Groningen, bezig aan het van de grond tillen van een magnesium-fabriek. Het zou de eerste van Nederland, en zelfs van west-Europa moeten worden. De fabriek was bedoeld ter vervanging van de aluminiumfabriek van ALDEL in Delfzijl, waarvan men twee jaar geleden nog dacht dat die zou sluiten.
De magnesiumfabriek zou het bij Veendam gewonnen magnesium moeten verwerken, onder meer ten behoeve van de auto-industrie. Medewerkers van de NOM zijn jaren bezig geweest om ondernemers te vinden die de fabriek zouden willen bouwen. Maar uiteindelijk lijkt het er op dat dat niet lukt, aldus directeur Migchelbrink. Voorlopig staat het project op sterk water. Eén van de redenen is dat er in China momenteel magnesium geproduceerd kan worden onder erbarmelijke milieu-eisen. ‘De Chinezen winnen op vele plekken magnesium onder schofterige omstandigheden waar de werknemers aldaar zeer jong door sterven’, aldus Migchelbrink. Maar het gevolg daarvan is wel dat de Chinezen aanzienlijk goedkoper kunnen produceren dan in Delfzijl gekund zou hebben, onder de strengere Nederlandse milieuwetgeving.
Overigens is de melding voor gedeputeerde J. Boertjens (VVD) van Economische Zaken, geen reden om te janken. Voor Radio Noord liet hij weten dat de bouw van een nieuwe, kleine chloorfabriek bij Akzo Nobel er in elk geval niet door in gevaar hoeft te komen. Overigens is er voorlopig nog perspectief genoeg voor de industrie in Delfzijl, dankzij het wat verbeterde toekomstperspectief van Aldel en dankzij de ontwikkelingen in het Chemie Park Delfzijl.