nieuws

10 feb 2010, 20:08

Subsidie provincie Groningen voor hospice Appingedam

De provincie Groningen geeft stichting De Schutse 100.000 euro subsidie voor de bouw van een Bijna-Thuis-Huis in Appingedam. Het Bijna-Thuis-Huis is een hospice waar vrijwilligers hulp en ondersteuning bieden aan mensen in de laatste levensfase voor wie genezing niet meer mogelijk is. Naar verwachting start de bouw in mei en is het pand in december dit jaar gereed.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In het Bijna-Thuis-Huis bieden vrijwilligers hulp en ondersteuning aan mensen in de laatste levensfase en hun naasten. Of zij vervangen de mantelzorg als die er niet of te weinig is. De vrijwilligers verrichten beperkte zorgtaken, zoals het helpen met eten en drinken en hulp bij het in en uit bed gaan. Het belangrijkste is dat de vrijwilligers altijd aanwezig kunnen zijn bij de gast. De verpleegkundige zorg in het Bijna-Thuis-Huis wordt geleverd door een thuiszorgorganisatie. De medische verantwoordelijkheid ligt bij de huisarts.
Het Bijna-Thuis-Huis biedt uitkomst daar waar het niet mogelijk is de zorg op verantwoorde wijze thuis te bieden.

Het Bijna-Thuis-Huis in Appingedam gaat plaats bieden aan vier gasten. Bij de inrichting wordt zo veel mogelijk een huiselijke sfeer gecreëerd. Het Huis zal bestaan uit vier gastenkamers, een logeerkamer, een keuken, een spoelkeuken, toiletten voor bezoekers en vrijwilligers, een stiltekamer, was- en bergingsruimtes, een kantoor en een familiekamer.

Stichting De Schutse is al een aantal jaren actief op het terrein van de vrijwillige palliatieve terminale thuiszorg in de gemeenten Appingedam, Eemsmond, Bedum, Delfzijl, Loppersum, Ten Boer en Slochteren. Zij biedt met meer dan 55 geschoolde vrijwilligers ondersteuning in de thuissituatie aan mensen in de laatste levensfase en hun naasten.