Nieuws

Kraakactie in het voormalige Heijkens pand Groningen als protest tegen woningnood; Kritiek op kraakactie van studentenvereniniging

Een groep (internationale) studenten heeft zondag een pand van drukkerij Heijkens V.O.F in de Akerkstraat gekraakt. De actie is vanmorgen afgekeurd door de Hanze Studentenbelangen Vereniging, die in een persverklaring niet alleen de krakende studenten bekritiseert, maar ook ‘de niet optredende overheid’. Hieronder een persverklaring van de krakende studenten, en daaronder de verklaring van de studentenvereniging die het oneens is met de kraakactie.


Leestijd: 2 minuten

Groningse politieke partijen: woensdag spoeddebat over gekraakt Heykenspand
Groningse politieke partijen: woensdag spoeddebat over gekraakt Heykenspand

Sinds enkele dagen heeft een groep studenten hun intrek genomen in het voormalige Heijkens pand. De woningzoekende jongeren proberen hiermee de landelijke woningnood aan te kaarten.

De kraak is onderdeel van een landelijke actie in het kader van het negenjarige kraakverbod. "Gedurende deze tijd zijn het vooral krakers geweest die het hebben moeten ontgelden, terwijl pandeigenaren en speculanten wegkomen met leegstand. Het verbod is dus geen oplossing voor de woningnood", aldus de woordvoerder van de studenten.

Sinds 1 oktober 2010 geldt de Wet kraken en leegstand. Deze had als doel de leegstand in Nederland terug te dringen. Uit onderzoek in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie en Ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt echter dat de effecten van het leegstandsbeleid nauwelijks zichtbaar zijn. In de stad Groningen stond begin dit jaar zo'n 96.500 m² aan kantoorruimte leeg, waarvan de helft niet eens te huur of te koop staat. Landelijk is de leegstand van kantoorpanden zo goed als verdubbeld.

Volgens de nieuwe bewoners is deze leegstand in tijden van woningnood onacceptabel. "In een land waar betaalbare huurwoningen worden platgegooid om plaats te maken voor dure appartementen, een kwart van de huurders moet korten op basisuitgaven om de huur te betalen en studenten in een noodopvang moeten slapen, vragen wij ons af aan wiens kant de overheid staat. Aan die van de mensen of die van de pandeigenaren." Ze wijzen erop dat woningnood in Nederland tot zeker 2030 een probleem blijft. En zolang woningnood en leegstand beiden voorkomen, blijft kraken volgens de studenten niet alleen een oplossing, maar ook "een vorm van protest tegen het wanbeleid van de regering".

De Hanze Studentenbelangen Vereniging neemt afstand van een groep studenten die gisteren een pand van drukkerij Heykens in de Akerkstraat kraakten, aldus een maandagmorgen verspreide verklaring.

‘In de eerste plaats omdat het geen democratisch protest tegen de overheid betreft, maar een bezetting van particulier eigendom. Iets dat niets met onderwijs, proportionaliteit of de rechtstaat te maken heeft. De studenten zouden het pand kraken om aandacht te vragen voor kamernood onder internationale studenten’.

“Problemen los je niet op door aan andermans spullen te zitten, problemen los je op door in gesprek te gaan. Deze studenten beschadigen de vooruitgang die is geboekt op het gebied van studentenhuisvesting en het draagvlak voor internationale studenten in Groningen” aldus fractievoorzitter Rik Heiner.

Niet alleen de groep krakende studenten, maar ook de niet optredende overheid hebben een slechte beurt gemaakt. Voor de HSV is het onbegrijpelijk dat de krakers vannacht toestemming van de driehoek kregen om in het pand te overnachten.

“Het is een zwaktebod van de samenleving. Dit is voor niemand goed. De driehoek had moeten ingrijpen en moet dat vandaag alsnog doen. Deze mensen hebben geen enkel recht om in dit pand te zijn” aldus Heiner.