nieuws

22 feb 2011, 08:08

Studentencomité Groningen lanceert stemwijzer over onderwijs

Studenten van het Comité Gronings Ontzet van de Rijksuniversiteit Groningen lanceren woensdag 23 februari dè stemwijzer over het hoger onderwijs: www.stemvoordetoekomst.nl. Studenten en iedereen die onderwijs belangrijk vind, kan met deze stemwijzer de onderwijsprogramma’s van de partijen naast elkaar leggen. De lancering vindt a.s. woensdag om 12 uur plaats in Nieuwspoort.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Comitévoorzitter Jasper van Dijk: ‘In het huidige politieke klimaat gaat de Eerste Kamer de doorslag geven voor het onderwijs, en daarmee de toekomst, van dit land.’ De stemwijzer richt zich op de indirecte verkiezing van de Eerste Kamer, omdat hier het onderwijsbeleid wordt getoetst. Het is logisch dat andere stemwijzers zich vooral op de provinciale staten richten, maar daarmee blijft het onderwijs onderbelicht.

Bijvoorbeeld de Halbe-heffing, waarbij studenten die nu al studievertraging hebben opgelopen 3000 euro extra collegegeld betalen na meer dan een jaar uitloop, zal voor de zomer nog in de Eerste Kamer voorliggen. De samenstelling van de Eerste Kamer is voor het hoger onderwijs op dit moment extra belangrijk.

In samenwerking met de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) wordt de studenten stemwijzer aankomende woensdag om 12 uur gelanceerd in Nieuwspoort, en zullen verscheidene studenten de site presenteren. Van Dijk: 'Zeker studenten hebben nu een direct belang bij de verkiezingen en op deze manier doen we er alles aan om iedereen die om onderwijs geeft naar de stembus te krijgen.'