nieuws

21 nov 2001, 00:12

Studenten roepen op tot drie minuten stilte voor Afghanistan

Studenten in onder meer Amsterdam en Groningen hebben de Colleges van Bestuur van hun universiteiten opgeroepen een statement te maken tegen de bombardementen in Afghanistan. De jongeren hebben de besturen verzocht alle studenten en universitaire medewerkers te vragen woensdag 28 november om 12 uur ’s middags drie minuten stilte in acht te nemen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De CvB’s hebben tot nu toe afwijzend gereageerd omdat ze als onafhankelijke instituties geen politieke statement willen maken. De studenten dreigen met acties om hun verzoek kracht bij te zetten.
Het initiatief ontstond bij een groep studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA), maar verspreidt zich momenteel als een inktvlek over het land. In onder meer Groningen, Wageningen, Leiden, Rotterdam en Utrecht zijn anti-oorlogscomités opgericht om de CvB’s te bewegen de actie te steunen.
De CvB’s van de UvA en de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) hebben inmiddels gereageerd en weigeren een politieke statement te maken. ,,Als personeel of studenten drie minuten stil willen zijn, mag dat”, stelt voorzitter S. Kuipers van het CvB van de RuG. ,,Maar wij voelen ons als onafhankelijk kennisorgaan niet geroepen politieke uitspraken te gaan doen over conflicten in de wereld.”
Deze mening is ook de UvA toegedaan. ,,Het is vreselijk wat er gebeurt”, erkent woordvoerder J. Winckers. ,,Als de studenten net als hun Amerikaanse collega’s na 11 september een herdenkingsdienst willen organiseren, geven we ze daar ook alle gelegenheid voor. Maar wij willen als onafhankelijke instelling geen politieke stelling nemen in het maatschappelijke debat.”