nieuws

27 nov 2010, 13:01

Studenten massaal in actie tegen onderwijsplannen

Studenten van de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaan zich komende maandag op de Grote Markt in Groningen massaal uitspreken tegen de onderwijsplannen van het nieuwe kabinet. Het Comité Gronings Ontzet (CGO), organisator van de manifestatie, maakte zaterdag bekend dat er tweeduizend studenten worden verwacht.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De studenten zijn het niet eens met de maatregel dat de studiefinanciering voor de masterfase wordt afgeschaft en dat ze straks een boete van 3000 euro moeten betalen als ze een jaar langer over hun studie doen. Ook de instellingen worden bij studievertraging met hetzelfde bedrag beboet. Volgens het CGO leidt dat tot het sneller uitgeven van diploma's en een ernstige kwaliteitsvermindering van het hoger onderwijs.

De betoging van het CGO wordt ondersteund door de Hanzehogeschool, de RUG en FNV Bondgenoten. Ze zullen samen met andere instellingen en prominenten een verklaring tegen de plannen ondertekenen. Volgens de organisatie zal de Rector magnificus van de RUG, Frans Zwarts, de studenten bij de manifestatie een hart onder de riem steken.