nieuws

15 sep 2008, 17:05

Studenten leveren massaal verkeersborden in

Groningse studenten hebben sinds 1 september al 147 verkeersborden bij de politie ingeleverd. Dat maakte de Groningse politie maandag bekend. De borden waren eerder gestolen en mee naar studentenhuizen genomen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Op 1 september ging bij de Groningse politie een actie van start waarbij mensen verkeersborden kunnen inleveren zonder dat ze bang hoeven te zijn voor een bekeuring. Na 1 oktober gaat de politie controleren en boetes uitdelen. De politie vermoedt dat studentenhuizen in de stad zeker enkele honderden borden herbergen.

De politie is de inleveractie begonnen, omdat het wegnemen van verkeersborden kan leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties. Daarnaast leidt de gemeente schade door de diefstal van de borden. Het wegnemen of helen van verkeersborden is bovendien een misdrijf. Ook andere spullen, zoals winkelwagentjes en vlaggen, kunnen tijdens de actieperiode straffeloos worden ingeleverd.

De politie is blij met het grote aantal borden dat inmiddels is ingeleverd. ,,Het is een behoorlijk aantal. Een verdubbeling zou mooi zijn, maar dat moeten we afwachten”, aldus een woordvoerder. Hij vermoedt dat de enorme boete zo afschrikt dat studenten massaal naar het bureau komen. ,,Bovendien staat er vanaf oktober een strafblad tegenover het bezitten van een bord”, voegt de zegsman toe. Het meest populaire bord kan hij niet noemen. ,,Het zijn bijvoorbeeld plaatsnaam- en stopborden. En eentje die waarschuwt voor gevaarlijk drijfzand. Die moet je natuurlijk helemaal niet stelen; dat veroorzaakt levensgevaarlijke situaties.”