Nieuws

Groningse studenten kraken ov-chipknip

Twee Groningse studenten zijn erin geslaagd de Studenten ov-chipkaart te kraken waardoor ze altijd gratis kunnen reizen. Dat bevestigt een van de twee woensdag naar aanleiding van berichtgeving hierover in de Groningse Universiteitskrant.


Leestijd: 2 minuten

Studenten krijgen van de overheid een Studenten ov-chipkaart. Ze moeten dan wel de keuze maken of ze door de week of in het weekeinde gratis willen reizen. De twee studenten hebben een softwaretool ontwikkeld waarmee ze van een weekkaart een weekendkaart kunnen maken en andersom, waardoor ze nooit een kaartje hoeven te kopen. Ook zeggen ze dat het mogelijk is om op een anonieme ov-chipkaart een reisproduct, zoals een studentenabonnement, te zetten.

Een van de twee studenten kreeg vanuit zijn opleiding technische informatica aan de Hanzehogeschool de opdracht de veiligheid van passystemen te onderzoeken. Nadat hij eerst de medewerkerspas van de hogeschool had gekraakt, boog hij zich over de ov-chipkaart. Hij schakelde hierbij de hulp in van het bedrijf Online24, dat gespecialiseerd is de veilgheid computersystemen en gerund wordt door een student. Binnen een maand lukte het de twee de kaart te kraken. Als ze er fulltime aan hadden gewerkt, dan was het in een week gelukt.

Volgens de studenten wilden ze met het kraken van de pas vooral aantonen dat de chipkaart slecht beveiligd is. Ze zijn dan ook niet van plan hun ‘kraakmethode’ met andere studenten te delen. ,,Maar iedere student technische informatica zou het in principe ook moeten lukken.”Het duo heeft de producent van de ov-chipkaart, Trans Link Systems, van hun bevindingen op de hoogte gebracht.

De producent van de ov-chipkaart, Trans Link Systems, liet weten dat ook deze vorm van fraude bekend is. De gehackte kaarten worden meteen getraceerd, zodra ermee wordt gereisd. ,,De kaart komt meteen op de fraudelijst te staan en is daarmee onbruikbaar”, aldus een woordvoerster.

Trans Link Systems heeft in januari aangifte gedaan van fraude met ov-chipkaarten. Toen was het hackers gelukt om het saldo illegaal te verhogen.

De Nederlandse Spoorwegen noemen het ,,oerdom” als studenten ertoe overgaan om hun kaart te kraken. ,,Op de kaart staan pasfoto en naam. Na een tijdje loop je tegen de lamp. Dan ben je je reisrecht kwijt, misschien wel je beurs en mogelijk je carrière als je een strafblad krijgt. Ga niet lopen rommelen. Het risico is enorm”, waarschuwt de NS.