nieuws

10 mrt 2002, 00:12

Studenten jagen argeloze vrouw stuipen op het lijf

Psychologiestudenten van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) hebben met een practicumonderzoek een vrouw de stuipen op het lijf gejaagd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In het kader van een observatiepracticum onderzochten de studenten hoe mensen reageren als ze achtervolgd worden. De voorwaarde was wel dat het onderzoek niet ’s nachts uitgevoerd zou worden. De eigenwijze studenten lapten dit aan hun laars en achtervolgden in het donker een vrouw door het centrum van Groningen.
De vrouw kon de achtervolging echter niet erg waarderen. “Ze voelde zich behoorlijk bedreigd, waarop haar vriend later besloot aangifte te doen bij de politie,” zegt docent sociale psychologie J.P van de Sande.
De docent heeft de studenten inmiddels op het matje geroepen. Hij noemt het incident ‘betreurenswaardig’. De universiteit heeft besloten soortgelijke onderzoeken vanaf nu te verbieden.
Omdat de studenten zich na hun achtervolging bekend maakten, is de kans klein dat er stappen ondernomen worden, aldus de politie.
Het is niet de eerste keer dat er bij de RuG een practicum uit de hand loopt. Twee jaar geleden ging een student in het kader van een onderzoek voor dood op straat liggen. Een buurtbewoner belde daarop de politie dat er iemand was vermoord.