nieuws

18 jan 2011, 16:04

Studenten houden collegemarathon uit protest

Tientallen studenten doen in Groningen mee aan de 24-uurs studiemarathon als protest tegen de voorgenomen bezuinigingen in het onderwijs. In het auditorium van de Hanzehogeschool wordt tot woensdagochtend negen uur onafgebroken college gegeven aan studenten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De marathon ging om negen uur van start met een drie uur durend college van GasTerra-topman Gertjan Lanckhorst. Andere colleges gingen over rechten, lichamelijke beweging en bestuurskunde. Woordvoerder Miguel Gonzalez van de organisatie in Groningen verwacht dat in de avonduren meer studenten naar de zaal zullen komen. ,,Veel studenten volgen nu nog de laatste colleges voor de tentamens. Ik denk dat het vanavond wel vol zal zitten'', zegt Gonzalez.

De 24 uur durende marathon maakt deel uit van een protestactie tegen de bezuinigingen in het onderwijs. ,,Dit kabinet wil dat Nederland qua kennisland bij de top hoort, maar bezuinigt tegelijkertijd op de onderwijsinstellingen. Dat noem ik tegenstrijdig beleid'', zegt Gonzalez.

Rechtenstudent Johan Oosterhuis zat vanochtend vanaf negen uur in de zaal. Volgens hem is de stof niet altijd even boeiend. ,,Maar ik zit hier om een statement te maken'', zegt hij. Oosterhuis is naast zijn studie ook nog voorzitter van de Stichting Studenten Activiteiten (SSA). ,,Juist die groep, die zich naast hun studie wil ontwikkelen, wordt door dit beleid hard geraakt.''

Voor de demonstratie van vrijdag zet de Rijksuniversiteit Groningen zestig bussen in om studenten en docenten naar Den Haag te vervoeren. Rector magnificus Frans Zwarts van de Rijksuniversiteit Groningen roept studenten via Facebook op deel te nemen aan de manifestatie. Bestuursvoorzitter van de Hanzehogeschool Henk Pijlman riep studenten al via de mail op om naar Den Haag af te reizen.