nieuws

11 dec 2001, 00:12

Studenten Hanzehogeschool Groningen verbeteren Philips bloeddrukmeter

De ruim 70 tweedejaars studenten van de opleiding Human Technology van de Faculteit Techniek van de Hanzehogeschool hebben in opdracht van Philips in Drachten onderzoek gedaan naar de Philips polsbloeddrukmeter en de bovenarmbloeddrukmeter. Met de resultaten van het onderzoek worden de bloeddrukmeters aangepast en verder ontwikkeld.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De samenwerking tussen Philips en de opleiding Human Technology is voor beide partijen zeer waardevol. Studenten voeren reële praktijkopdrachten uit en het bedrijf krijgt nieuwe ideeën en concepten aangereikt.
De aanleiding voor Philips om een onderzoek naar de bloeddrukmeters te laten doen, is dat regelmatig apparaten worden teruggebracht die technisch goed functioneren, maar waarvan de klant toch denkt dat ze niet in orde zijn. Philips heeft Human Technology erbij betrokken omdat de opleiding zich richt op het vertalen van gedrag, behoeften en wensen van consumenten naar technische producten.
De studenten hebben onder andere gekeken naar de houding van de consument ten aanzien van bloeddruk meten, de verwachtingen en de redenen waarom men een bloeddrukmeter koopt. Op basis hiervan hebben de studenten een programma van eisen gemaakt. De bestaande bloeddrukmeters kunnen hiermee verder "doorontwikkeld" worden.
Tijdens het uitvoeren van de opdracht was er een intensieve samenwerking tussen projectteams, studenten en de opdrachtgever. Medewerkers van Philips zijn regelmatig op de opleiding geweest om de projectteams te begeleiden. Deze manier van studeren sluit nauw aan bij hoe er in de praktijk wordt gewerkt: projectmatig met opdrachtaanvaarding door de opdrachtnemer. Het project is afgesloten met een terugkoppeling van de resultaten naar Philips in de vorm van een rapport en presentaties.